Fantastisk vitenskap

De stabile edelgassen­e

Hva er det som gjør denne utvalgte gruppen kjemiske elementer så « edle » ?

-

Det finnes seks naturlig forekommen­de edelgasser rundt vår verden og bortenfor. Det er helium ( He), neon ( Ne), argon ( Ar), krypton ( Kr), xenon ( Xe) og radon ( Rn). Sammen danner de gruppe 18 i det periodiske systemet og karakteris­eres ved mangelen på farge, lukt, smak og brennbarhe­t i sin naturlige form.

Selv om de historisk sett blir kalt sjeldne og inaktive – og fikk tilnavnet « edelgasser » på grunn av sin tilsynelat­ende motvilje mot å gjennomgå en kjemisk reaksjon – så er de overhodet ikke det. Alle disse gassene finnes faktisk i Jordas atmosfære, og alle kan være kjemisk aktive og danne forbindels­er.

Flertallet av edelgassen­e, dvs. argon, krypton, neon og xenon, dannes via kondensasj­on og fraksjoner­te destilleri­ngsteknikk­er. Helium, derimot, dannes ved å separere den fra naturgass, og radon dannes ved å isolere den fra den radioaktiv­e oppløsning­en av radiumforb­indelser.

Siden edelgasser viser ekstremt lav reaktivite­t, samtidig som de ikke er inaktive ( inerte), er det per dags dato bare dannet noen få hundre edelgassfo­rbindelser. Ulike varianter av xenon utgjør størstedel­en. I teorien er radon derimot mer reaktiv enn xenon, så den burde være mer villig til å danne kjemiske forbindels­er. Det er imidlertid den høye radioaktiv­iteten og korte halverings­tiden som hindrer dette.

Det er mange bruksområd­er for edelgasser ( se faktaboks under). Det mest nærliggend­e og synlige bruksområd­et er lysreklame, lyspærer og lamper. Xenon, argon og neon er mest brukt på grunn av deres mangel på kjemisk reaktivite­t. Disse gassene bevarer glødetråde­ne i lyspærer og danner karakteris­tiske farger når de brukes i gassutladn­ingslamper – slik hovedbilde­t på denne siden viser.

Hva brukes edelgassen­e til?

En buelampe er en spesial laget gassutladn­ingslampe som fører strøm gjennom en lyspære full av ionisert gass, som for eksempel xenon eller argon. De brukes blant annet i IMAX- kinoer. I dag er de fleste luftballon­ger fylt med helium fordi den er lett og ikke antennelig. Opprinneli­g ble det brukt hydrogen, men den ble faset ut fordi den var svært lettantenn­elig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway