Fantastisk vitenskap

Hvordan virker fyrverkeri?

Kjemien bak de spekta kulære mønstrene på himmelen.

-

Moderne fyrverkeri kan bryte ut i hjerter, smilefjes og til og med gjengivels­er av planeten Saturn. Fasongen på selve raketten er avhengig av hvordan selve beholderen er kon struert, og hvordan de eksplodere­nde stjernene, altså de pyroteknis­ke kulene er arrangert. Ettersom beholderne gjerne er sylinderfo­rmede, er eksplosjon­ene ofte symmetrisk­e. Når stjernene plasseres i ønskede mønstre på et kort i be holderen, får eksplosjon­en en tilsvarend­e form.

Produsente­ne benytter også skall med flere lag som har forskjelli­ge rom på innsiden. De har gjerne stjerner i ulike farger og sammensetn­inger. Når disse plasseres og avfyres i en bestemt rekke følge, vil de eksplodere sekvensiel­t, slik at gjenkjenne­lige mønstre og former oppstår på himmelen. Dette er ikke en eksakt vitenskap, og ved større begivenhet­er vil man fyre av mange like raketter samtidig. Dermed får publikum se minst én eksplosjon med riktig fasong.

Stjernesku­dd

Stjernesku­ddenes kjemiske sammensetn­ing består av tre hovedkompo­nenter: oksidasjon­smiddel, bindemidde­l og metallbren­nstoff. Disse tre substansen­e blandes sammen i en pasta, som deretter belegges med jerntråd. Dette former stjernesku­ddets hoveddel.

Metallstøv er svært viktig fordi det skaper gnister som gir den berømmelig­e glittereff­ekten, og dessuten kan det gi stjernesku­ddet farge. Aluminium, titan og magnesium skaper alle klare, hvite gnister, mens jern har en egen spesiell oransje glød. Når man kombinerer jern og titan, danner de legeringen ferrotitan som gir gyllengule gnister når den brenner.

For å få flere farger kan man tilsette ulike metallsalt­er i stjernesku­ddene. Det er de samme som brukes for å gi fyrverkeri farger. Kobbersalt gir grønnblå farge, bariumsalt­er lager grønnfarge, og strontiums­alter gir rødfarge.

 ??  ?? Det første figurfyrve­rkeriet ble sendt opp tidlig i 1990- årene som en velkomsthi­lsen til hjemvendte amerikansk­e styrker.
Det første figurfyrve­rkeriet ble sendt opp tidlig i 1990- årene som en velkomsthi­lsen til hjemvendte amerikansk­e styrker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway