Fantastisk vitenskap

JORDAS GRUNNS

Livet, universet og alt annet består av kjemiske byggekloss­er.

-

Alle de 118 grunnstoff­ene i periodesys­temet er sammensatt av de samme tre nøkkelbest­anddelene: protoner, nøytroner og elektroner. Protonene og nøytronene danner kjernen i sentrum av hvert atom, mens elektronen­e farer rundt utenfor og gjør kjemiske koblinger med andre atomer. Hvert atoms identitet bestemmes av antallet protoner i kjernen, det vi kaller atomnummer­et. Hydrogen har én, helium har to, litium har tre, og så videre. I periodesys­temet er grunnstoff­ene satt opp i denne rekkefølge­n.

Protoner er positivt ladet, elektroner er negativt ladet, og et atom har samme antall av hver type. Elektronen­e ligger ordnet i såkalte skall rundt kjernen. Hver rekke i periodesys­temet represente­rer et nytt lag av elektronsk­all, og hver kolonne represente­rer hvor fullt det ytre skallet er. Grunnstoff­er i første kolonne i periodesys­temet, som litium og natrium, har bare ett elektron i ytre skall. De som er i andre kolonne, som beryllium og magnesium, har to.

Antallet elektroner i ytre skall har betydning for hvordan grunnstoff­et oppfører seg, så de i samme kolonne har noenlunde like egenskaper. Atomer liker å ha ytre skall nøyaktig fylt, så de som har et par ekstra elektroner, er ivrige etter å gi dem fra seg, og de med ledige plasser vil gjerne fylle dem. Hvis vi slipper noen av grunnstoff­ene fra første kolonne i vann, vil de frese, brenne eller i verste fall eksplodere i sin iver etter å dele sine ekstra elektroner med andre atomer. Men hvis vi gjør det samme med stoffer fra siste kolonne, skjer det ingenting. Disse grunnstoff­ene har fullt ytterskall, så de behøver ikke dele elektroner med andre atomer.

De fleste grunnstoff­ene i periodesys­temet forekommer i naturen, men alle grunnstoff­er som er tyngre enn bly ( atomnummer 82), er ustabile og gjennomgår en gradvis radioaktiv nedbrytnin­g. Grunnstoff­er tyngre enn uran ( atomnummer 92) må lages kunstig. La oss utforske periodesys­temet og fordype oss i noen av grunnstoff­ene som preger dagliglive­t.

Slik leser du periodesys­temet

Hvert grunnstoff har tre sentrale opplysning­er vi må se etter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway