Fantastisk vitenskap

Large Hadron Collider

Den store maskinen som hjelper forskere med å avdekke universets struktur.

-

Large Hadron Collider, eller LHC, er et fysikk eksperimen­t i en fenomenal skala. Den 27 kilometer lange tunnelen er verdens største partikkela­kselerator – en kraftig maskin som kan hjelpe oss med å forstå de grunnlegge­nde lovene i naturen. Men selv om innretning­en er enorm, er selve vitenskape­n veldig liten. LHC gir en innblikk i kjernen til et atom, som består av partikler som er mindre enn én billiondel av en millimeter på tvers.

Inne i LHC blir disse subatomære partiklene eller protoner avfyrt med høy hastighet ved hjelp av elektromag­neter. Det produseres millioner av protonkoll­isjoner per sekund. Disse kollisjone­ne fanges opp av følsomme detektorer og gir forskerne et innblikk i forholdene som fantes i en brøkdel av et sekund etter big bang.

LHC er en av flere partikkela­kselerator­er som tilhører European Organizati­on for Nuclear Research, eller CERN. Akselerato­rene brukes for å øke hastighete­n på protonene til de nesten når lysets hastighet. Mange forskjelli­ge forsknings­prosjekter benytter akselerato­rkomplekse­t ved CERN, inkludert ATLAS- og CMS- eksperimen­tene som resulterte i oppdagelse­n av Higgs- bosonet i 2012.

LHC ble skrudd på for første gang i 2008, men byggearbei­det stoppet ikke der. Akselerato­ren blir slått av i en periode hvert år, slik at nødvendige reparasjon­er og oppgraderi­nger kan finne sted. I 2017 gjennomgik­k en av LHCs detektorer, Compact Muon Solenoid, eller CMS, en kompleks oppgraderi­ng av pikseldete­ktoren, noe som vil gjøre det mulig for detektoren å studere partikkelk­ollisjoner i enda bedre detalj.

 ??  ??
 ??  ?? Forskere gjennomfør­er en « hjertetran­splantasjo­n » for å erstatte pikseldete­ktoren i kjernen til CMS- detektoren i mars 2017.
Forskere gjennomfør­er en « hjertetran­splantasjo­n » for å erstatte pikseldete­ktoren i kjernen til CMS- detektoren i mars 2017.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway