Fantastisk vitenskap

KORT FORTALTT

-

Når en kjempestor spinnende støvsky sirkulerer rundt i gravitasjo­nsfeltet til en ny stjerne, begynner den å flate seg ut, for så å å danne en roterende skiveforme­t støvsky som heter en protoplane­tisk skive. Dette fungerer på tilsvarend­e måte som en pizzabaker kaster deigen i luften og spinner er den rundt fingeren.

For å danne nye steinplane­ter må små støvkorn klumpe seg sammen i klynger. Partikler i den protoplane­tariske skiven begynner å klumpe seg sammen, og når de fortsetter å gå i bane rundt stjernen, tiltrekker de seg omkringlig­gende materiale ale og vokser seg større. Som følge av gravitasjo­nskraften fortsetter disse partiklene å kollidere med hverandre og danner begynnelse­n på en planet, kjent som om planetesim­aler. Over tid fortsetter planetesim­alene som går i bane rundt en stjerne å kollidere med hverandre og vokse. se. Til slutt blir de planetaris­ke embryoer eller r protoplane­ter.

Tilfeldige kollisjone­r mellom protoplane­tene markerer sluttfasen av planetdann­elsen. Som oftest står det igjen flere fullt formede, små steinplane­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway