Fantastisk vitenskap

KORT FORTALT

-

Newtons første lov forklarer hva som skjer hvis kreftene som virker på en gjenstand, er balansert. Hvis en gjenstand ikke beveger seg i utgangspun­ktet, begynner den ikke plutselig å gjøre det. Og hvis et objekt allerede beveger seg, vil det ikke plutselig stoppe opp. Denne tendensen til å motsette seg endring kaller vi treghet.

Newtons andre lov beskriver hva som skjer hvis kreftene som virker på en gjenstand, er ubalansert­e. Hvis mer kraft blir påført i én retning, vil gjenstande­n akselerere. Jo mer ubalansert kreftene er, desto raskere vil gjenstande­n akselerere. Jo mer massiv gjenstande­n er, desto mer kraft trengs for å få den til å bevege seg.

Newtons tredje lov forklarer at det for hver handling finnes en lik og motsatt reaksjon. Krefter kommer i par: Hvis en gjenstand utøver en kraft på en annen gjenstand, vil den andre gjenstande­n utøve en lik kraft i retur på den første gjenstande­n. Et enkelt eksempel er en pistols rekyl. Når kula flyr framover, fyker pistolen tilbake.

Newtons lover ble beskrevet for første gang i Newtons mesterverk, Principia, i 1687. Han utviklet lovene for å forklare hvorfor planetenes baner er formet som ellipser, ikke sirkler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway