Fantastisk vitenskap

Hjernen og musikken

Hva skjer i hodet ditt når du hører på favorittmu­sikken din? in?

-

Hjerner er komplekse, og det er også musikken, så det å framprovos­ere den nevrologis­ke responsen n på melodier er litt av en utfordring. Men forskere e verden over har arbeidet med å avmystifis­ere de e vitenskape­lige sidene ved den.

De første av musikkens komponente­r som prosessere­s i hjernen, er de grunnlegge­nde lydene – tonehøyde, varighet og volum. Deretter r henter hjernen ut melodien og skiller mellom de e ulike instrument­ene. Så sammenlikn­es denne informasjo­nen med minnene, slik at det avgjøres es om de innkommend­e lydene er kjente, og de tilkoblede følelsene hentes fram. Alt i alt gir prosessen en respons, enten det er å slå av sangen en eller å begynne å danse. Og hvis du beveger deg, , mates dette inn i hjernen igjen, noe som påvirker er opplevelse­n enda mer.

Noe av kompleksit­eten ved hjernens respons blir tydeligere hos mennesker med skader på hjernen. Ved å undersøke hva som skjer med evnen til å prosessere musikk etter at hjernen er blitt skadet på bestemte steder, og ved å observere hvordan denne bedres når hjernen heles, kan forskere begynne å forstå hvilke deler av hjernen som er involvert. Til dette tar man i bruk avansert bildetekno­logi som funksjonel­le MRI- skannere ( fMRI), som kan overvåke ulike deler av hjernen og deres respons på musikk.

En viktig oppdagelse etter dette arbeidet har vært at musikken ligger adskilt fra språket. Afasi er den medisinske betegnelse­n for en nevrologis­k

som forårsaker talevanske­r. Den kan oppstå etter en hjerneskad­e, for eksempel et slag, og gjør det vanskelig for de rammede å finne ordene de trenger for å uttrykke seg. Men merkelig nok berører det ikke alltid evnen til å synge. På samme måte kan de som stammer, streve med å snakke, men noen ganger synge en hel sang uten å nøle.

Rundt én av 20 personer er tonedøve eller « umusikalsk­e » og har problemer med å identifise­re tonene i en melodi. Med hjerneskan­ning har man vist at den hvite materien i området som er involvert i lyd prosesseri­ngen, er tynnere hos disse personene, noe som antyder at det er svakere koblinger her enn hos musikalske personer.

 ??  ?? Isselappen Denne regionen knytter lyden du hører til de andre sansene, for eksempel synet. Superior temporal gyrus Området som har spesialise­rt seg på å binde sammen lydens informasjo­n og holde oversikt over tekst og melodi. Auditiv cortex
Denne delen...
Isselappen Denne regionen knytter lyden du hører til de andre sansene, for eksempel synet. Superior temporal gyrus Området som har spesialise­rt seg på å binde sammen lydens informasjo­n og holde oversikt over tekst og melodi. Auditiv cortex Denne delen...
 ??  ?? Når musikken entrer ørene, er opplevelst­ilstand det bare starten på opplevelse­n. en
Når musikken entrer ørene, er opplevelst­ilstand det bare starten på opplevelse­n. en

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway