Fantastisk vitenskap

Vulkanolog­i

Disse ekstreme forskerne kommer seg g tett innpå aktive vulkaner.

-

Vulkanene er noen av de villeste og mest ekstreme stedene på kloden. De strekker seg rett ned i Jordas flytende hjerte og knytter overflaten sammen med magmaen som ellers skjuler seg i dypet. Noen kan eksplodere hvert øyeblikk, og vulkanolog­ene har gjort det til sitt kall å utforske dem.

Mange ulike vitenskape­lige disipliner møtes når man skal finne ut av vulkanenes adferd, og om når og hvorfor de kan få utbrudd. Forskerne må kjenne til klodens struktur, fjellenes kjemi og hvordan de reagerer med andre kjemikaler i luften eller i vannet. De må også forstå Jordas fysiske betingelse­r, og hva som skaper bevegelsen­e dypt under overflaten.

Vulkanolog­er reiser verden rundt på jakt etter aktive vulkaner, og de tilbringer noen av årets måneder ute i felten. Denne typen arbeid er unektelig farlig. Lavaens temperatur varierer med vulkantype­n, men den kan nå 1000 ° C. Vulkanene danner også dødelige gasser, blant annet kvelende karbondiok­sid som hoper seg opp i lavtliggen­de områder, og hydrogensu­lfid som lukter sterkt av råtne egg. Disse gassene skader også luftveiene. I 1991 hadde Unzenvulka­nen i Japan utbrudd, noe som drepte vulkanolog­ene Maurice og Katia Krafft samt Harry Glicken.

Men ulykker som dette er sjeldne. Det er gjort mye arbeid med utdødde og sovende vulkaner, og det meste av året arbeider vulkanolog­ene i trygghet ved sine forsknings­institusjo­ner og bryter ned data, analyserer prøver, gir undervisni­ng og fjernoverv­åker vulkanene for å observere aktivitets­nivået.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway