Fantastisk vitenskap

Nedstignin­g

Forskertea­mene som arbeider på ekstreme dyp.

-

De fleste av verdens forsknings­laboratori­er befinner seg på eller like over jordoverfl­aten, men noen initiativr­ike grupper har gravd seg ned langt under jordoverfl­aten.

Jorda er et støyende sted. Sola dusjer oss i kosmisk stråling, kommunikas­jonstårn spytter ut en konstant strøm av radiobølge­r, og radioaktiv­e fjellforma­sjoner og gasser frigir en jevn strøm av stråling. For å forstå hvordan uni versets grunnlegge­nde partikkelf­ysikk fungerer, må forskerne blokkere disse for styrrelsen­e, slik at de i fred kan undersøke partiklene­s adferd. Og for å gjøre dette har de gått under bakken.

Myoner er blant de mest irriterend­e partiklene, og de opptrer hele tiden på jord overflaten på grunn av kosmisk stråling. Jo dypere under bakken man kommer, desto mer filtreres bort.

Det dypeste av disse undergrunn­sanleggene er i Kina, 2400 meter under fjellenes overflate. China Jinping Undergroun­d Laboratory er skjult inni et fjell, og noe som gjør det enda mer mystisk, er at laboratori­et er opprettet for å søke etter mørk materie.

Denne ekstreme forskninge­n er banebryten­de vitenskap, og den skaper stadig nye spennende, banebryten­de resultater.

På innsiden av SNOLABs SNO- eksperimen­t

Sudbury Neutrino Observator­y kartlegger nøytrinoer som er skapt i hjertet av Sola.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway