Fantastisk vitenskap

Hvordan skal vi KURERE KREFT?

NÅR VI FORSTÅR MENNESKEHE­TENS ELDSTE FIENDE, ER DET LETTERE Å FINNE EN KUR.

-

Kreft har eksistert lenger enn mennesket. Det er funnet spor av kreft i 70 millioner år gamle dinosaurkn­okler, i ribbeina til en 120 000 år gammel neandertal­er og i et menneskesk­jelett datert tilbake til 1200 f. Kr. Og nesten alle dyr, til og med haier og nakenrotte­r, kan få sykdommen.

En gang var den umulig å behandle. Den romerske legen Celsius skrev: « Etter eksisjon ( bortskjæri­ng), selv når det har dannet seg et arr, kommer sykdommen likevel tilbake. » Selv om svulstene ble fjernet, kom de stadig tilbake, men i eldre tider forsto vi ikke fullt og helt hva vi kjempet mot.

På 1600- tallet pekte legene mot en stråfarget væske kalt lymfevæske, som går gjennom kroppen i årer ved siden av blodårene. Og ikke før midten av 1800- tallet ble det klart at kreft faktisk ble dannet av celler.

Da man innså at kreft spredte seg ut fra den opprinneli­ge svulsten, begynte kirurgene på 1800- tallet, med god hjelp fra nye bedøvelses­metoder, å fjerne mer vev og nærliggend­e lymfekjert­ler. Deretter ble strålebeha­ndling tidlig på 1900- tallet tilgjengel­ig for kreft som ikke kunne opereres. Etter første verdenskri­g ble nitrogense­nnepsgass den første cellegifte­n som ble tilgjengel­ig.

Så kom et massivt gjennombru­dd. I 1953 klarte James Watson og Francis Crick å tolke strukturen i DNA, noe som åpnet dørene for en ny epoke med genforskni­ng. I dag vet vi at svulstene dannes av våre egne celler, med gener som er på avveie. De endrer seg hele tiden, de utvikler seg så de kan unngå behandling, og de gjemmer seg og sprer seg i det skjulte. Jo mer vi lærer, jo mer avslører vi om svakhetene deres.

For hundre år siden ville en kur for kreft vært utenkelig, men overlevels­en øker etter hvert som forskninge­n gjør framskritt, og det er mange flere oppdagelse­r som venter.

 ??  ??
 ??  ?? Det bygger seg opp skader i DNA- et over tid, og derfor er kreft mer vanlig hos eldre mennesker. Lungekreft er den vanligste krefttypen i hele verden.
Det bygger seg opp skader i DNA- et over tid, og derfor er kreft mer vanlig hos eldre mennesker. Lungekreft er den vanligste krefttypen i hele verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway