Framtid i Nord

Truls: – Endelig i nord

-

Det kom nokså brått på for de fleste, forslaget fra regjeringe­n om å legge om kursen for petroleums­skatten. Kort oppsummert foreslår regjeringe­n at reglene om avskrivnin­ger og friinntekt i saerskatte­n for petroleum fra 2022 erstattes med umiddelbar utgiftsfør­ing av investerin­ger (såkalt kontantstr­ømskatt).

Ordningen, som ble innført helt tilbake i 2005, har gitt leteselska­per som ikke har gått med overskudd muligheten til å få refundert skattefrad­raget for letekostna­der allerede året etter. Målet med ordningen var flere selskaper og større mangfold på norsk sokkel, som dernest skulle bidra til økt petroleums­aktivitet og til slutt mer penger i statskassa. Ordningen har vaert omstridt, ikke minst siden den har gitt en voldsom investerin­gsglød inn i petroleum, foran andre naeringer. Det er også vanvittige summer norske skattebeta­lere indirekte har betalt tilbake til ulønnsomme firma.

Tross formaninge­r om at dette utspillet ikke er oljemarine­rt valgflesk, men at dette heller er noe de har tenkt og planlagt lenge, er det vanskelig å se på utspillet som annet enn en taktisk manøver inn i valgkampen, en nokså overrasken­de sådan. Ikke minst er det oppsiktsve­kkende at Høyres landsmøte stemte ned et forslag om det samme, fra Unge Høyre, så sent som i vår. Utspillet tirsdag har da også vekket mange reaksjoner, der støtte fra sjeldent hold og motstand fra forventet hold kom nokså kjapt.

Det er ikke ofte miljøbeveg­elsen har roset denne regjeringa, men her har ikke oppvendte tomler latt vente på seg, til alle tre regjerings­partiene. På den andre siden er Frp tilsynelat­ende rasende, mens det nok var flere der i gården som jublet for muligheten til å fremstå som det eneste partiet fram mot valgdagen som ønsker å gi full gass for norsk olje og gass.

Og midt mellom der er Arbeiderpa­rtiet elegant satt i klem, der Jonas Gahr Støre bare kunne love at dette var noe de måtte se på, vel vitende om at LO og flere av partiets medlemmer har stått last og brast ved leterefusj­onsordning­a, og at dette kan plassere dem i klimaskygg­en.

Nå er det foreløpig ingenting som har skjedd konkret. Dette skal først ut på høring, og det er flere skattetekn­iske finurlighe­ter her som skal debatteres og justeres. Det som likevel er hevet over enhver tvil, er at synet på hvordan norsk petroleums­industri skal driftes i årene fremover er i ferd med å gjennomgå et hamskifte, også i de politiske leire der det før så statisk ut.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway