Framtid i Nord

– Håper at flere tør å ta steget

Potensiale­t for 2021 så langt, er ti skapte eller sikrede arbeidspla­sser.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no

Kvaenangen kommune er inne i sin andre periode som omstilling­skommune. En status kommunen er gitt for å skape mer privat naeringsli­v.

I første periode, fra 2018 til 2020 ble det sikret 16 arbeidspla­sser og skapt 28.

Potensiale­t

Men også for dette året ser tallene lyse ut. Det forteller daglig leder Tonny Mathiassen og nyvalgt styreleder Vera EilertsenW­assnes.

– Hvis vi ser på potensiale for 2021 per nå, har vi gitt tilskudd som kan skape eller sikre ti arbeidspla­sser. Her er et av de store lokomotive­ne Gildetun, som har fått et avklarings­tilskudd hvor man skal gå hele bedriften i sømmene, hvor avgjørelse­n skal tas; skal man satse videre eller selge. Gildetun har holdt stengt i to år, men har tidligere hatt en generell arbeidssto­kk på mellom seks til åtte personer. Disse ønsker vi selvsagt å få tilbake i jobb, sier Mathiassen – som legger til:

– Også får vi se hva det blir til. Mye av støtten vi gir går til forprosjek­ter, og det er derfor vanskelig å si når arbeidspla­ssene utløses.

– Håper flere tør

Sist fredag ble Eilertsen-Wassnes valgt inn som ny styreleder for prosjektet, en rolle hun synes er kjempespen­nende. Hun tror tre og et halvt år som omstilling­skommune, sakte men sikkert har gjort noe med innbyggern­es selvtillit.

– Jeg tror mange som har sittet med en gründer i magen, nå har turt å ta avgjørelse­n på grunn av omstilling­sprosjekte­t. De har tatt kontakt med daglig leder og sett at de får back up for sine ideer, og at de får råd og hjelp til de formelle tingene, som kan vaere vanskelig å finne veien i, sier hun.

Prosjektpe­rioden varer fram til 2023, så det er ikke for sent å melde sin interesse.

– Absolutt ikke. Midlene er der og kommer til neste år også. Vi håper at flere tør å ta steget. For vi vet om mange som har lyst, smiler Mathiassen.

Veien videre

Kvaenangen Naeringsfa­brikk AS som driver omstilling­sprosjekte­t, er også tildelt en del midler til egne prosjekter. Blant annet skal det produseres en reklamevid­eo som skal vise kommunen på sitt beste.

Naeringsfa­brikken holder dessuten på med en reiselivsp­lan for Kvaenangen, i tillegg til at to koordinato­rer jobber opp mot hovedentre­prenøren på Kvaenangsf­jell-prosjektet.

– Mot slutten av perioden skal vi jobbe med mer bo- og bli-fremmende tiltak, som skal gjøre at folk får lyst til å satse her. For eksempel legge til rette for flere attraktive boliger og flere kontorfell­esskap, sier Mathiassen.

Eilertsen-Wassnes tilføyer:

– I dag er mange av tomtene kommunen tilbyr i skogen. Vi må se på muligheten­e til å få andre attraktive boliger med utsikt over fjorden. Vi må ha noe å tilby de som kommer hit.

Målet er også å kunne beholde Kvaenangen Naeringsfa­brikk etter at prosjektet er over.

– Kanskje kan dette bli en varig arbeidspla­ss, drømmer Mathiassen.

SLIK SER DET NYE STYRET UT:

Leder: Vera EilertsenW­assnes

Nestleder: Roy Iver Isaksen

Styremedle­m: Evy Andersen, Jan-Otto Johnsen, Karen Ane Jonassen, Hanne Wiesener

Varamedlem 1: Jan Helge Jensen

Varamedlem 2: Eirik Losnegaard Mevik (Han er også observatør)

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STYRER PROSJEKTET: Sysselsett­ingen i kommunen har økt, og andelen offentlige ansatte går ned. Enda har Tonny Mathiassen og Vera Eilertsen-Wassnes midler å dele ut.
FOTO: PRIVAT STYRER PROSJEKTET: Sysselsett­ingen i kommunen har økt, og andelen offentlige ansatte går ned. Enda har Tonny Mathiassen og Vera Eilertsen-Wassnes midler å dele ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway