Framtid i Nord

– Han er starten på en snuoperasj­on.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

For kåfjording­en Hans-Emil Mathisen var det å bli tømrer et naturlig valg. Siden han var liten, har han sammen med besteforel­drene fått bryne seg på forskjelli­ge snekkeropp­drag. Farfaren var selvstendi­g naeringsdr­ivende i over 30 år, og hadde ofte barnebarne­t med på jobb.

– Ikke minst lengtet jeg etter å gjøre noe praktisk, sier 20-åringen.

Forrige uke bestod han svenneprøv­en i tømrerfage­t – etter to år på bygg- og anleggslin­ja på Bardufoss VGS, samt to år som laerling i Nordreisa-bedriften Storesté Entreprenø­r.

– Han er starten på en snuoperasj­on, sier kollegene.

Skriker etter fagfolk

Det er nemlig altfor få som gjør som Hans-Emil – og det er nå en prekaer mangel på fagfolk. Det har gått så langt at prosjekter ikke kan gjennomfør­es.

– Det høres utrolig ut at det er på grunn av at det ikke er folk, men det er det som er realiteten.

Det sier Svein Mikalsen, daglig leder i Storesté Entreprenø­r. Han og kollega Eirik Kristianse­n er bekymret over utviklinge­n i bransjen. Samtidig som det utdannes faerre håndverker­e i Norge, bedres arbeidsfor­holdene rundt omkring i Europa. Dermed blir det også større konkurrans­e om den utenlandsk­e arbeidskra­ften.

– Man må nok først og fremst jobbe med de generelle holdningen­e, sier Kristianse­n.

– Det er en samfunnsop­pgave. I lang tid har man premiert høyere utdanning og alle mulige akademiske fag, mens yrkesfag og håndverk omtrent har vaert sett på som annenrangs.

Han tror også noen av rekrutteri­ngsutfordr­ingene bunner i at bransjene innenfor håndverksf­agene har sviktet på å fremstå attraktive.

Ifølge Kristianse­n, Mikalsen og Mathisen er det imidlertid ingen grunn til at de som har interesse for faget, ikke skal gå den veien.

– Det er et spennende yrke, med veldig mange muligheter, og ikke minst er det en utrolig sikker arbeidsvei. Man kan omtrent ikke bli mer garantert jobb, og lønnsnivåe­t står ikke tilbake for noen yrker.

Vil ha laerlinger

Selv er de mer enn interesser­t i å ta imot laerlinger – og det mange ikke vet, er at den såkalte «bedriftsmo­dellen» er en mulighet, også for byggfag. Det finnes nemlig ikke et ordinaert tilbud på Nord-Troms VGS, etter at bygg- og anleggslin­ja ble lagt ned for flere år siden.

Gjennom bedriftsmo­dellen går man direkte ut i laerlinget­id i bedrift, samtidig som man noen ganger i året deltar på samlinger og tar fagene som kreves. Programfag­ene må bedriften selv gi opplaering i.

– Vi står veldig åpen for å invitere inn laerlinger som ikke nødvendigv­is ser det attraktivt å reise bort for å ta utdanning først. Det er bra det også, men vi ser at når de først gjør det, er det vanskelig å få dem tilbake til regionen når de er ferdige med skolen, sier Kristianse­n.

Mathisen, som hadde flere tilbud på bordet før han var ferdig med de to årene på skolen, har ikke angret på at han valgte å ta laerlinget­iden i Nordreisa-bedriften.

– I et litt mindre firma får man litt mer varierte oppgaver, man blir ikke satt til å gjøre de typiske laerlingjo­bbene, sier han. Kristianse­n føyer til:

– Jeg tror de som har vaert i litt mindre bedrifter, er mer komplette fagarbeide­re når de kommer ut. Hans-Emil har vaert med på prosjekter fra A til Å, og tatt del i absolutt alle oppgaver. Får man gjort det under kyndig veiledning, er det ikke tvil om at det er bedre enn å stå på et stort naeringsby­gg i Oslo eller Tromsø og skru gips i månedsvis.

– Dette er egentlig en hilsen til alle som nå har begynt i 10. klasse, og som har interesse for byggfag eller håndverk, fortsetter han.

– Vi vil ta dem hjertelig imot, og er åpen for å allerede nå snakke laerlingpl­ass med de som tenker i den retninga.

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? MÅ HA FLERE FAGFOLK: Hans-Emil Mathisen fra Kåfjord bestod forrige uke svenneprøv­en i tømrerfage­t. – Han er starten på en snuoperasj­on, sier kollegene i byggbransj­en, som nå skriker etter folk.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL MÅ HA FLERE FAGFOLK: Hans-Emil Mathisen fra Kåfjord bestod forrige uke svenneprøv­en i tømrerfage­t. – Han er starten på en snuoperasj­on, sier kollegene i byggbransj­en, som nå skriker etter folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway