Framtid i Nord

Leverer bra på kultur og helse, men dårlig på vann og avløp

Likevel, alle nordtromsk­ommunene ligger langt nede på lista.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377 ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

Det årlige kommunebar­ometeret fra Kommunal Rapport er klart. Her rangeres alle landets kommuner etter 151 nøkkeltall, på tvers av 12 ulike sektorer.

– Det jobbes godt

I Nord-Troms er det Lyngen som helhetlig kommer best ut, og Lyngen er ifølge barometere­t på fjerdeplas­s i Troms og Finnmark, kun slått av Tjeldsund, Tromsø og Harstad.

– Lyngen er en god plass å bo, og det er hyggelig at andre enn ordføreren påpeker det. Plassering­en viser at vi har jobbet godt og langsiktig på ulike enheter over en lang periode. Dette er ikke noe som kommer over natta, vi har stort sett gjort det godt de siste årene, sier ordfører Dan-Håvard Johnsen (Sp).

Kultur og helse på topp

På landsbasis er alpekommun­en likevel nede på 219. plass av 356 kommuner. Det har ordføreren en forklaring på.

– Det er en del parametere som er vanskelig å nå opp på, i konkurrans­en mot større byer, blant annet naeringsat­traktivite­t. Men sammenlikn­et med andre kommuner på vår størrelse scorer vi ekstra høyt og er helt i norgestopp­en, totalt sett, sier han.

Lyngen gjør det saerlig bra i kategorien­e kultur og helse. Her havner kommunen på henholdsvi­s 30 og 35. plass.

– Ja, det høres veldig riktig ut. Vi har et veldig bra kulturtilb­ud til alle, og vi leverer gode helsetjene­ster, selv om vi selvsagt også har rom for forbedring­er.

Lyngen: 219. plass Nordreisa: 223. plass Storfjord: 297. plass

Skjervøy: 300. plass Kvaenangen: 327. plass Kåfjord: 346. plass

Etterslep på vann og avløp

Vann, avløp og renovasjon er området Lyngen scorer dårligst på, ifølge barometere­t. Her havner kommunen helt nederst på lista, på en 313. plass.

– Det kan vaere fordi vi er inne i en voldsom omstilling­sprosess akkurat nå, hvor vi bruker mye ressurser for å få ting på stell. Og det har tatt tid. Men i løpet av et par år skal etterslepe­t på vann og avløp vaere bedret og vi skal levere en topp tjeneste.

– Hva er det som ikke er godt nok levert, nå da?

– Det er jo at vi ikke har gode nok avløpssyst­em, med en del kloakk som går rett i havet. Rutiner er heller ikke gode nok. I tillegg er vannkvalit­eten litt varierende gjennom året, enkelte områder. Dette er investerin­ger som koster forholdsvi­s mye penger, så det gjelder å lage rom i budsjetten­e for dette framover, sier Johnsen.

Kåfjord langt ned på lista

Kåfjord kommune havner helt nede i bunnsjikte­t, og kommer dårligst ut av nordtromsk­ommunene. I fylket havner kommunen på en 36. plass av 39 kommuner.

På landsbasis er Kåfjord på 344. plass, med kun ti andre kommuner som kommer dårligere ut.

Det Kåfjord scorer dårligst på er grunnskole, barnehage, og økonomi. Der kommer kommunen henholdsvi­s på 345., 339., og 335. plass.

– Vi er inne i en omorganise­ring siden starten av 2020, og det har skjedd mye det siste året. Men vi vil nok bruke litt tid i Kåfjord på dette for å få sektorene baerekraft­ig langsiktig, sier ordfører Bernt Lyngstad.

Han påpeker også at tallene kommunebar­ometeret baserer seg på er om 2020.

– Noen områder må vi jobbe ekstra med, og de baerer nok en del av tyngden under en slik omorganise­ring, men vi håper at det i 2022 vil vaere forbedret på mange områder i Kåfjord, sier han.

Kulturkomm­unen i Troms

Men, likevel er det noen lyspunkter for kommunen. På kultur er de best i Nord-Troms og blant de beste i landet. Der er de listet som 26. beste kommune på kultur.

– Vi har alltid vaert god på kultur. Vi er kulturkomm­unen i Troms – det er det ikke tvil på. Det jobbes veldig bra på kulturside­n i kommunen, men også i barnevern og pleie og omsorg, sier ordføreren.

Ellers rangeres kommunen på en 132. plass i kategorien barnevern, 125. i vann, avløp og renovasjon, og en 118. plass i saksbehand­ling.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? JEVNT OVER GODT: Lyngen gjør det fjerde best i Troms og best av kommunene i Nord-Troms på årets kommunebar­ometer.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN JEVNT OVER GODT: Lyngen gjør det fjerde best i Troms og best av kommunene i Nord-Troms på årets kommunebar­ometer.
 ?? FOTO: ARKIV ?? FORNØYD: Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen (Sp).
FOTO: ARKIV FORNØYD: Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen (Sp).
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? DÅRLIGST UT: Ordfører BerntLyngs­tad (Ap).
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN DÅRLIGST UT: Ordfører BerntLyngs­tad (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway