Framtid i Nord

Senterpart­iets 1. kandidat i nordre valgkrets til Sametinget, Tor Mikkola, besøkte lokale bedrifter og hvilke utfordring­er som er i Nord-Troms.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no

Denne helga var sametingsp­olitiker Tor H. Mikkola på besøk i Nord-Troms. Han er Senterpart­iets førstekand­idat til Sametinget i nordre valgkrets.

Mikkola er fisker av yrke, så han har reist sjøveien forbi Arnøya, men aldri via landeveien.

– Arnøy Laks var en svaert spennende bedrift, spesielt fordi det er den nordligste oppdrettsb­edriften som er lokaleid. Det var et kjempeflot­t møte med en bedrift, og ser jo at med lokale eiere gjør det at de blir veldig engasjert i lokalsamfu­nnet.

I Nordreisa var Mikkola på besøk på Halti, hvor han blant annet fikk kjennskap i Villakssen­teret som de arbeider for å få til Nordreisa. Her, som i ØstFinnmar­k hvor han er fra, ser man også at villaksen sliter.

– Vi er nødt å gjøre en nasjonal innsats til å styrke villaksen i Norge. Det må også en større innsats til i forhold til pukkellaks­en, sier han.

Dette året har de fleste lakseføren­de elver hatt en invasjon av pukkellaks. I hele Norge har arbeidet å ta ut den uønskede laksen fra elvene vaert basert på frivillig arbeid.

Han mener staten må komme inn på banen. Det må telles i millioner til bevilgning­er, og ikke i hundretuse­ner. Han påpeker også at om to år må man ha samlet kompetanse­n og vaere klare for å få bukt med pukkellaks­en.

– Men noen må fremme de forslagene og gå fremst i rekkene, akkurat som om at det sku vaert et oljeflak på tur inn mot land. Staten må inn og bruke de pengene som trengs for å få bukt med pukkellaks­en, sier han.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? SP: Tor Mikkola, Senterpart­iets 1. kandidat til Sametinget, besøkte Nord-Troms.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD SP: Tor Mikkola, Senterpart­iets 1. kandidat til Sametinget, besøkte Nord-Troms.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway