Framtid i Nord

Mistenker tyvfiske i nyrensa elv

Flere reagerer på at det angivelig drives tyvfiske i Signaldals­elva.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no

Grunneiere i Signaldals­elva i Storfjord har fått tips om at det tyvfiskes i elva. Det melder leder i Signaldals­elva grunneierl­ag, Harald Olset på Facebook.

Elva ble rotenonbeh­andlet i 2015 og 2016, og er fremdeles ikke åpnet for fiske. Dette da den lokale laksestamm­en skal bygges opp fram mot 2022, noe som gjøres på frivillig basis.

- Måtte dokker få analkløe

Dag-Frode Aho er blant storfjordi­ngene som reagerer kraftig på tipset om tyvfisking. Han har selv bidratt i arbeidet som gjøres med laksestamm­en, og er ikke nådig i sin kritikk. På sin Facebook-side skriver han følgende:

"Til dokker som tjyvfiske i Signaldals­elva; dokker kunne ha kommen på alle dugnadsrun­da kor frivillige har stilt opp for å sette ut rogn og yngel og regelrett pissa på samtlige av dem! Her jobbes det timevis på dugnad år og ut år inn for å få liv i elva også skal liksom dokker bare drite i alt for å ta dokker til rette? E jo smått utrolig at det går an å ha så lite omløp mellom øran. Måtte dokker få kronisk analkløe til evig tid!"

Til Framtid i Nord er han senere klar på at han står inne for det han skrev:

– Ett hundre prosent!

Han småflirer, men utdyper: – Det er helt idiotisk at noen tar seg til rette og fisker mens andre bruker masse dugnadstim­er på å få opp bestanden igjen. For alle oss som driver med friluftsli­v og fiske er dette viktig, at elva igjen kan åpnes opp. Den har allerede vaert stengt i mange år, og dette var tidligere en svaert god lakseelv, sier han.

– Helt borti natta!

Bjørn Jonny Rognli er grunneier ved Signaldals­elva og har også bidratt i arbeidet med reetableri­ng. Han synes det eventuelle tyvfiskere driver med er smålig gjort.

– Saerlig på denne tiden av året, hvor man vet at laks og annen fisk går opp i elva for å gyte. Det er jo helt borti natta! Vi prøver å få elva produktiv igjen etter rotenonbeh­andling, og ja, det begynner å bli fisk. Men hvorfor kan ikke dette få stå i fred inntil man er sikker på at man har en bestand som kan bestå? Der man kan få seg en steikfisk når man går ned til elva, sier han.

– Kan anmeldes

Ifølge Rognli foreligger det så langt ingen anmeldelse­r.

– Men det snakkes jo om det. Hvis folk blir tatt på fersk gjerning og man kan bevise at det gjøres, så kan det anmeldes. Men det er jo noe å anmelde noen også. Man må jo kunne prate med folk først, er i alle fall mitt motto, sier han.

Han vil ikke spekulere i om det er lokale eller tilreisend­e som eventuelt driver tyvfiske.

– Det kan jo også hende at det er enkeltmenn­esker som drar forbi og som ikke vet at det ikke er lov å fiske her. Selv om vi nå er utenom vanlige fisketider uansett, avslutter han.

 ?? FOTO: HALLGEIR NAIMAK/ARKIV ?? FRUSTRERT: Dag-Frode Aho er blant dugnadsarb­eiderne i elva i Storfjord som nå er frustrert. Nå håper han de som driver oppsyn kan intensiver­e arbeidet.
FOTO: HALLGEIR NAIMAK/ARKIV FRUSTRERT: Dag-Frode Aho er blant dugnadsarb­eiderne i elva i Storfjord som nå er frustrert. Nå håper han de som driver oppsyn kan intensiver­e arbeidet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway