Framtid i Nord

– En utrolig prestasjon av Ruben

-

– Prøv å nå 25 turer!

Kake med til toppen

Bare dager etter var han igjen på tur, da også med foreldrene, samt ekteparet Karin og Svein Oddvar Leiros. Nå var målet Skardalsga­mmen, en tur på elleve kilometer. Og Ruben leverte så bra at Svein Oddvar Leiros fikk ideen om en felles markerings­tur i forbindels­e med tur nummer 25.

– Jeg har jo gått noen turer sammen med Ruben og jeg er så uendelig imponert over den prestasjon­en han gjør. Jeg ble selv utfordra til å ta tak i helsa for to år siden, og har brukt Ut i Nord for alt det er verdt. Å se at også Ruben, med sine utfordring­er, kan bruke konseptet er helt fantastisk. Helt fantastisk!, gjentar Leiros.

Mandag klokken 16.00 starta derfor 15 personer fra Kåfjord Helsetun i Birtavarre, opp mot Kvitstein. Turen er ikke veldig lang og på en god sti, men den går nokså bratt opp til 320 meters høyde. Der oppe kan man skue ned mot Birtavarre og innover Kåfjorddal­en.

Ved 17-tiden var alle oppe, der Karin Elvenes

Birtavarre.

Leiros ventet med kaffe og pølser. Mamma Berit og Rubens arbeidsled­er på Prix, Rita Koth Hansen, hadde båret opp sjokoladek­ake som alle fikk smake på. Og så var det gaver og heder.

Roste foreldrene for innsatsen

Fra Ut i Nord-kollega Anita Olsen Skog (journalist­ens kone, red. anm.) vanket gode ord og varme ullvotter, mens turpartner Svein Oddvar overrakte sitteunder­lag og styrkedrik­k. Leiros ga også gave til foreldrene.

– Uten Berit og Leif-Åges innsats hadde jo ikke Ruben vaert her. De er unike og fortjener all ros.

Og hovedperso­nen selv elsket oppmerksom­heten og ståheien oppe på høyden. Han gikk rundt og snakket med alle, smilte og stilte villig opp til fotografer­ing.

På tur ned slo vi følge med den erfarne vandreren, som underveis var opptatt av baer, sopp og de bratte bakkene. At han trivdes på tur var det liten tvil om.

Berit Lilleberg, som sitter i styret for Nord-Troms Friluftsrå­d og er frivillig for Ut i Nord, var også med på turen.

– Det legen har gjort er fabelaktig. Å bruke turene i regionen til å aktivisere også de med ulike hemninger og utfordring­er er jo helt i tråd med hva vi ønsker med dette. Håpet er jo at Ut i Nord skal engasjere absolutt alle, fra barn til eldre, mennesker med og uten utfordring­er.

– Naturen er den beste fastlegen

Lege Arthur Kjeldstrup-Olsen nøler ikke med å skrive ut grønne resepter.

– Skog, natur og fjell er den beste fastlegen. Og tenk hva Ut i

Nord kan bety for folkehelsa her. Nå er målet å få engasjert enda flere av de med psykiske utviklings­hemminger. Vi tenker ofte mest på funksjonsf­riske når det handler om slike prosjekt, men dette kan virkelig bety masse også for psykisk utviklings­hemmede.

Kjeldstrup-Olsen møtte Ruben i juni, og hørte at han da hadde gått noen turer med mor og far.

– Jeg tenkte på Svein Oddvar Leiros som hadde blitt utfordra på femti turer i forfjor, og nytt veldig godt av det. Derfor ga jeg Ruben en slik utfordring, og den tok han jo kjemperask­t. Jeg tror nok han minst kan gjøre tretti turer denne sesongen.

Og legen har et nytt mål for 2022.

– At han klarte Gjøvarden, som er over 500 meter høy, gjør meg helt sikker på at han vil klare det dobbelte. Derfor er utfordring­a en tusenmeter­stopp neste år. Det er jeg helt sikker på at han klarer.

Arthur Kjeldstrup-Olsen har jobbet som lege i Kåfjord i flere år, og han har sett en klar endring i både mosjonsvan­er og folkehelse­n i kommunen.

– I Kåfjord har man utfordring­er med metabolism­e, problemer med overvekt, høyt blodtrykk, kolesterol og sukker. Jeg vet at Ut i Nord hjelper mot det. Vi ser allerede langt faerre tilfeller av hjerteprob­lemer, og jeg tror at om tretti år er det enda mye, mye bedre. Mosjon er veldig, veldig viktig.

 ?? FOTO: BERIT LARSEN ?? 15. august sto Ruben Larsen på toppen av Gjøvarden i Nordreisa, sammen med sin lege Arthur Kjeldsrup-Olsen. Da var 20 turer unnagjort, og legen kunne gi 27-åringen nye utfordring­er.
FOTO: BERIT LARSEN 15. august sto Ruben Larsen på toppen av Gjøvarden i Nordreisa, sammen med sin lege Arthur Kjeldsrup-Olsen. Da var 20 turer unnagjort, og legen kunne gi 27-åringen nye utfordring­er.
 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? TID FOR FEST: Mamma Berit Larsen bar med seg sjokoladek­aka til fjells da Ruben (27) gikk sin 25 Ut i Nord-tur for sesongen, opp til Kvitstein over
FOTO: KJETIL M. SKOG TID FOR FEST: Mamma Berit Larsen bar med seg sjokoladek­aka til fjells da Ruben (27) gikk sin 25 Ut i Nord-tur for sesongen, opp til Kvitstein over

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway