Framtid i Nord

Først ble han utfordret på 20 turer. Så 25. Nå mener legen at Ruben neste år kan legge ut på en riktig topptur i regionen.

-

27 år gamle Ruben Larsen fra Trollvik i Kåfjord har en alvorlig utviklings­hemming. Han har Klinefelte­r syndrom, og med en sjelden undergrupp­e kun tre i Norge er diagnostis­ert med, som gjør at Ruben har fire kromosomer for mye. Dette gjør at han mentalt står på linje med et 5-6 år gammelt barn.

Dette har naturlig nok skapt mange utfordring­er for mamma Berit og pappa Leif-Åge opp gjennom årene.

– Han har vaert vanskelig å aktivisere, og la derfor på seg en del, forteller Berit Larsen.

Ut på tur – av og til litt sur

Så, under et besøk hos fastlegen sin, Arthur Kjeldsrup-Olsen, i juni i år ble 27-åringen satt på prøve. Legen utfordra ham til å gjennomfør­e 20 Ut i Nord-turer.

– I starten var det enkle turer, med mye lokking og luring. Vi lekte sisten og gjemsel for å komme framover. Og så har formen og lysten kommet sigende. Nå er det han som kommer til meg og faren for å spørre om vi skal på tur.

Hun legger ikke skjul på at det av og til har medført litt mustring.

– Diagnosen hans gjør at han ikke har spenst, og derfor er han svaert lite glad i bratte nedoverbak­ker. Men med trygg støtte så kommer han også ned.

Men den helsemessi­ge effekten er hun skråsikker på.

– Han har tatt av seg ti kilo! Og han er jo i mye, mye bedre form.

Den 15. august i år gikk Ruben, sammen med mamma og pappa, på sin 20. tur. Den gikk til Gjøvarden, der Arthur Kjeldstrup-Olsen ventet. Og legen var så imponert at han manet til nye mål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway