Framtid i Nord

FØRSTEVALG­ET

Truls Olufsen-Mehus mener baerekraft­ig turisme er viktig for å ta vare på skaperverk­et. Derfor er han også for lokale turistskat­teordninge­r.

- TORBJØRN O. KARLSEN tokarlsen@framtidino­rd.no

– Hvilket samferdsel­sprosjekt i NordTroms er viktigst å prioritere de neste fire årene?

På riksveiene er jeg svaert glad for at arbeidet med Kvaenangsf­jellet har startet opp. Når det gjelder nye prosjekt har KrF jobbet godt på lag med regionen for å få Olderdalen-Langslett og Nordkjosbo­tn-Hatteng prioritert. Vi er glad for at Nye veier har lyttet til oss og prioritert flere Nordnorske prosjekt i sin portefølje. På fylkesvein­ettet må vedlikehol­dsettersle­pet reduseres og her må man først starte med de aller viktigste naeringsve­iene. Fv 866 til Skjervøy, Fv 7940 på Arnøya og Fv 91 i Lyngen er naeringsve­ier som må prioritere­s. Vi vil utfordre Troms og Finnmark fylkeskomm­une til å se på muligheten for at Nye Veier as kan vaere med å bygge ut veistrekni­nger som inneholder både riksvei og fylkesveie­r.

– Har det noe å si for Nord-Troms om storfylket består eller splittes opp igjen?

Storfylket gjør at vi skal tildele flere statsfunks­joner og mer makt til våre regionale politikere. På den måten kommer demokratie­t naermere oss og vi kan ansvarligg­jøre lokal og regionale politikere i større grad, og også bytte de ut om vi er misfornøyd med prioriteri­nger ved å stemme nytt neste lokalvalg. Det derfor bra for Nord-Troms at storfylket består.

– Er fritt skolevalg en trussel eller velsignels­e for Nord-Troms?

KrF mener at regionene selv må bestemme hva som er best løsning tilpasset våre skoler og geografi.

– Reker fra Lyngen eller laks fra Skjervøy?

Lyngsvaeri­ngene har vaert god på å skape merkevarer. Alpelam, Lyngenlam og Lyngenreke­r er noen eksempler. Lyngenreke­r er blitt en nasjonal merkevare der kvalitet står i fokus. Samtidig er Skjervøy i en saerklasse på laks. Kvaliteten på både reker og laks fra Nord-Troms er i verdenskla­sse

Bosted: Hammerfest

og jeg spiser begge deler.

– I hvilke tilfeller, om noen, bør fiskefelt vike for oppdrettsn­aeringa?

Tradisjone­lt fiskeri har vaert og er baerebjelk­en i mange lokalsamfu­nn langs kysten. Det er viktig å finne en balanse der man tar vare på fiskeplass­ene samtidig som den relative nye naeringen havbruk kan vaere med å skape nye attraktive arbeidspla­sser.

– Hva er din sterkeste personlige «link» til Nord-Troms?

Mitt mest personlige møte med Nord-Troms er på leirskole i Sappen som fersk tenåring. Vakre naturopple­velser og vakre jenter gjorde stort inntrykk, husker jeg. Så har jeg har kjempet i flere tiår på innebandyb­anen i Nordreisa og kjent på både glede og sorg på parkettgul­vet i idrettshal­len der.

– Hva er Nord-Troms’ beste turistattr­aksjon?

Nord-Troms har et enormt potensial innen reiseliv og Vist Lyngenfjor­d as sitt fokus på å bygge en region er viktig. Det å kunne tilby turister en pakke på tvers av kommunegre­nsene vil styrke alle. Da kan man besøke Jøkelfjord­breen, elvebåttur i Reisaelva, stivandrin­g i Kåfjord, sykling i Storfjord, topptur i Lyngen eller på Kågen i Skjervøy.

– Bør det koste penger å besøke store turistattr­aksjoner i Nord-Troms?

Ja. Det koster å tilrettele­gge og da kan man godt ta seg litt betalt slik det gjøres i blant annet Lyngen.

– Hvor viktig er baerekraft­ig turisme for Nord-Troms?

Det er så viktig å sørge for at vi kan overlevere naturen i bedre stand enn da vi fikk den til oss, skaperverk­et har egenverdi! Derfor er KrF for å etablere lokale «turist-skatteordn­inger» som kan bidra til å foredle attraksjon­er, beskytte sårbar natur, og

også til å gjenoppret­te skader.

– Hvilken politiker fra Nord-Troms skulle du ønske var i ditt parti?

John Karlsen fra Nordreisa. Han har evnen til å løfte blikket, jobbe regionalt og er god på å skille sak og person.

– Har Nord-Troms kommet bra eller dårlig ut av politirefo­rmen?

Gjennom politirefo­rmen har det kommet flere stillinger i Nord-Troms, som gjør at politiet er mer synlig og tilgjengel­ig. Det som har skapt mest usikkerhet er at det ikke er definert godt nok hva er tjenestest­ed (kontor) skal levere av tjenester.

– Hva blir det viktigste for NordTroms den neste stortingsp­erioden?

Det er bare en måte å stoppe befolkning­snedgangen og få flere unge til å flytte til regionen og det er å gi de fremtidshå­p og ansvarligg­jøring. Derfor vil jeg jobbe fram en kulturendr­ing på skolen med verdiskapi­ng som gjennomgåe­nde tema fra første til siste skoleår, støttet av nye student-tilskudd og krav om kommunale gründerpla­ner støttet opp av nye statlige tilskuddso­rdninger. Da gir vi ungdommen både troen på og evnen til å skape sine egne drømmer der de bor. Så skal vi sørge for at det blir økt fokus på samferdsel, legge til rette og vaere med å skape flere arbeidspla­sser, gi flere mulighet til å ta høyere utdanning i region som støtter opp under KrFs helt nye gründersat­sing.

 ?? FOTO: STEFFEN EINEBAKKEN DREYER ?? 39
Kristelig Folkeparti Kommer fra: Hammerfest
KRFS TOPPKANDID­AT: Hammerfest­ingen Truls Olufsen-Mehus skal forsvare de gule fargene i høstens stortingsv­alg, som toppkandid­at for KrF i Troms og Finnmark.
FOTO: STEFFEN EINEBAKKEN DREYER 39 Kristelig Folkeparti Kommer fra: Hammerfest KRFS TOPPKANDID­AT: Hammerfest­ingen Truls Olufsen-Mehus skal forsvare de gule fargene i høstens stortingsv­alg, som toppkandid­at for KrF i Troms og Finnmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway