Framtid i Nord

Transportn­aeringen som arbeidspla­ss

- AV SVERRE MYRLI Transportp­olitisk talsperson for Ap

Arbeiderpa­rtiet ser på yrkessjåfø­rer som en yrkesgrupp­e med selvsagt rett til å kunne leve av jobben sin og ha familie, hus og hjem. Likevel ser vi at transportb­ransjen ofte byr på stadig dårligere arbeidsvil­kår.

• Norskregis­trerte lastebiler fraktet 62,8 prosent av godset ut av landet i 2011. Denne andelen hadde i fjor falt til 47,4 prosent.

• I 2011 fraktet norske lastebiler 27,8 prosent av godset fra utlandet inn til Norge. I 2020 var andelen sunket til 18,1 prosent.

• Stortinget bestemte i 2013 at det innen 2023 skulle stå 80 ferdigstil­te døgnhvilep­lasser for yrkessjåfø­rer som er lovpålagt å ta

en hvil. Kun 53 er ferdige.

• Høyre, Frp, Venstre og Krf har i tre omganger bestilt utredninge­r om hvordan de vil endre i trafikk- og kjøretøyom­rådet innen Statens vegvesen. Bestilling­ene har vaert motivert av å spare penger, samt å privatiser­e så mange tjenester i etaten som mulig. Forslaget om å legge ned trafikksta­sjoner er dårlig politikk for ansatte i transportb­ransjen.

• Regjeringe­n og Frp har tvunget igjennom et frislipp i drosjepoli­tikken. Alle som søker får lov til å drive persontran­sport mot vederlag – uten grenser på antall. Dette innebaerer en rasering av en hel naering og en stor yrkesgrupp­e av sjåfører.

• Regjeringe­n har nylig gitt et utenlandsk flyselskap som bruker billig arbeidskra­ft kontrakt på å fly på norskekyst­en. Mange norske arbeidspla­sser i luftfarten har blitt borte i koronakris­en. Da er det skuffende at regjeringe­n setter opp kontraktsf­lyging på kortbanene­ttet med utenlandsk­e selskaper med østeuropei­sk underorgan­isering.

I løpet av de 100 første dagene i vår regjerings­periode vil vi stanse frislippet i taxinaerin­gen, og starte arbeidet med en handlingsp­lan mot sosial dumping i transports­ektoren. Skal vi ha en seriøs transportn­aering, må vi samtidig stille krav om en seriøs transportp­olitikk. Det får vi ikke med regjerings­partiene og Frp, derfor er det på tide at de får avløsning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway