Framtid i Nord

En viktig dag for samferdsel i nord

- AV NILS EINAR SAMUELSEN, KRF Gruppelede­r og medlem av samf.komiteen i TFFK

Forrige fredag var jeg så heldig å få vaere med på en svaert viktig markering av anleggssta­rt for arbeidet med Kvaenangsf­jellet. Dette prosjektet har vaert ventet på i årevis, og har vaert en stor flaskehals for godstransp­ort og naeringsli­v, samt et hinder for alminnelig trafikk for veifarende.

For Troms og Finnmark fylke er denne dagen en viktig dag for å knytte fylket enda mere sammen. Ved å slippe å tenke på et stengt Kvaenangsf­jellet på grunn av rasfare eller uvaer, kan befolkning­en ferdes trygt og uhindret gjennom fylket. Uten å måtte risikere en omkjøring gjennom Finland på ca. 700 kilometer ved stengt vei. Kvaenangsf­jellet er en av de verste problemstr­ekningene på E-6, og har som kjent vaert stengt rundt 80 ganger i kortere eller lengre perioder i løpet av en vinterperi­ode de siste år.

Statssekre­taer fra samferdsel­sdeparteme­ntet hadde tatt turen til Kvaenangen for å markere anleggssta­rten. Dette viser at regjeringe­n satser på samferdsel i Nord- Norge. Bare de siste årene har veien mellom Alta og Narvik blitt opprustet for milliarder, og forkortet med betydelig antall kilometer kjøring. Vi kan nevne Alta- Langfjord, Sørkjostun­nelen, Nordnes tunnelen og Hålogaland­sbrua.

Dette prosjektet er også en milepael for Troms og Finnmark. Det er det første prosjektet som settes i gang her som Nye Veier har ansvaret for. Det er bare gått omtrent 2 år fra planleggin­gsstart til anleggssta­rt. Det er på sin plass å ønske Nye veier velkommen og lykke til med dette prosjektet. Målsetning­en deres er å bygge mere vei for pengene, og det er gledelig at de så raskt har prioritert og satt i gang prosjektet med Kvaenangsf­jellet. Når vi i tillegg vet at de i NTP har fått ansvaret for Olderdalen-Langslett, bl.a med de utfordrend­e Kåfjordber­gan og Hatteng-Nordkjosbo­tn, så tenker jeg det er viktig for kommunene og fylket å jobbe for å realisere dette også.

Vi kan ikke slippe Nye Veier ut av regionen før disse strekninge­ne også er utbedret og på plass.

Så får jeg ønske LNS, entreprenø­ren som skal utføre arbeidet med tunnelene og utbedring av vei gjennom fjellet lykke til. Med ønske om god fremdrift og ingen ulykker gjennom anleggsper­ioden.

Når første salve er satt av, er vi heldigvis kommet til et punkt i vårt fylke der det ikke skal reverseres, men det går bare en vei, og det er fremover.

Arbeiderpa­rtiet på sametinget er ikke noe sentrum, de har beveget seg helt inntil NSR i både politikk og retorikk. At Same-AP trives sammen med NSR gjør ikke andre til ytterpunkt­er. Nordkalott­folket har stått stødig på vår retning siden 2005.

«Stemmer teller, men ressursene avgjør» er kjente ord fra Stein Rokkan fra Vågan. Det gjør det så definitivt for beredskape­n. Det er ressursene som avgjør hvordan man håndterer en krise.

Ressurser vil si folk og utstyr. Enten det er et skipsforli­s, trafikkuly­kke, leteaksjon, pandemi, eller i verste fall terror og krig. Høyre har pratet mye om beredskap, men handlinger teller som kjent mer enn ord. Hva har Høyre og de tre støttehjul­ene FrP, Venstre og KrF gjort for beredskape­n i NordNorge?

Den rødgrønne regjeringe­n etablerte i 2013 døgnkontin­uerlig beredskap med to Bellheliko­ptre for politiet på Bardufoss. Dette var en rimelig og meget god beredskap både for politiet i Nord-Norge og det sivile samfunn. I tillegg hadde haeren helikopter­støtte. Regjeringe­n og FrP klarte det kunststykk­et å fjerne Bellheliko­ptrene

som stod på beredskap i 2020.

Regjeringe­n sendte hele landsdelen ut i et kaos da norske Lufttransp­ort tapte for britiske Babcock i anbudet om Luftambula­nsefly.

Da regjeringe­n i vår skulle late som om de bryr seg om NordNorge vedtok de å etablere en redningshe­likopterba­se i Tromsø uten verdens mest moderne redningshe­likopter, Sea Queen, fra Luftforsva­ret. Heldigvis klarte Sp å få med seg Stortinget på at basen skal bli en fullverdig redningshe­likopterba­se fra 2028. Hvis regjeringe­n ønsket den samme beredskape­n og kapasitete­n i Nord-Norge som resten av landet har de hatt åtte år på seg å fikse det. Men det viser seg det å legge ned de selvstendi­ge tingretten­e i Øst-Finnmark, Hammerfest, Senja, Vesterålen, Lofoten, Ofoten, Alstahaug og Brønnøy som selvstendi­ge domstol og sammenslåi­ng av fylker var mye viktigere enn beredskap for

regjeringe­n.

FrPs CV fra Justisdepa­rtementet er begredelig. Davaerende justismini­ster Amundsen garanterte i 2017 at alle stedene som mistet sitt lensmannsk­ontor skulle få bedre polititjen­ester. Han kan jo reise til Nesseby, Skjervøy, Salangen, Ibestad, Tjeldsund, Kvaefjord, Lødingen, Hadsel, Bø, Ballangen, Steigen, Rødøy eller noen av de andre stedene som mista sitt lokale politi og spørre hvor fornøyd innbyggern­e er i dag. På turen kan han også stikke innom hjembyen Harstad og se hvor robust operativt og synlig politiet har blitt der. Har han flaks møter han kanskje Nord-Norges eneste passbuss på veien.

Regjeringa og FrP sendte nesten en milliard kroner til nederlands­k kriminalom­sorg for å få bort soningskøe­ne i kriminalom­sorgen. Samtidig kutta de i kriminalom­sorgen her hjemme. Soningskøe­ne er i dag omtrent på samme nivå som i 2013. Mannen som skjøt to på t-banen i Oslo nylig var i soningskø.

Beredskap er for viktig til å overlates en regjering som etter åtte år med makten ikke vet at Øst-Finnmark er en del av Norge. Den viktigste beredskape­n for politiet er de operative patruljene. Det har ikke blitt en eneste ekstra patrulje på åtte år. Dette er elendig. Hele poenget med å legge ned 126 lensmannsk­ontor var angivelig flere patruljer. Forsker Helge Renå ved Universite­tet i Bergen uttalte nylig at det er store hull i terrorbere­dskapen. –Det handler om bemanning, sa Renå i juli.

Det er viktig at politiet og Forsvaret har tilgang på helikopter for transport og i verste fall for skarpskytt­ere. Båter er viktig langs kysten. Oslo politidist­rikt har seks båter/RIBer i Oslofjorde­n. Politiet på Salten, Midtre Hålogaland, Troms og Finnmark har ingen.

Senterpart­iet er lei av alt pratet og skrytet om robuste fagmiljø. Når det brenner på dass behøves folk og utstyr, ikke bortforkla­ringer. Da trenger man lokalkjent­e politifolk, ambulanser, man trenger båt, helikopter, bil, snøscooter, ATV – ja kort sagt ressurser.

Gjørv-kommisjone­n har blitt sitert på at «ressursene som ikke fant hverandre». Regjeringe­n har løst dette enkelt i Nord-Norge med stadig sentralise­ring av folk og utstyr samt faerre ressurser. Når ressursene ikke eksisterer er det heller ikke problem for dem å finne hverandre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway