Framtid i Nord

Oss moderate samer imellom

- AV VIBEKE LARSEN 1.listekandi­dat for Nordkalott­folket i Vesthavet

Same-AP må gjerne forsøke å distansere seg fra NSR, men retorikken skinner igjennom. Også Same-AP faller for fristelsen å male Nordkalott­folket som en trussel mot samisk kultur og språk. Svaert talende for de gode relasjonen­e mellom Same-AP og NSR.

Norge og nord har vaert flerkultur­ell i tusener av år. I dag er nord hjem for tre opprinneli­ge kulturer; nordmenn, samer og kvener. Nordkalott­folket har en politikk utarbeidet med utgangspun­kt i tre stammers møte, utviklet fra nord, av folket i nord, til det beste for nord. Vi ønsker et sterkt Sameting med tillit hos folket – det har vaert vårt mål i flere valgperiod­er. På sametinget jobber vi for å styrke og utvikle samisk kultur og naering.

Med utgangspun­kt i vårt nord, har vi disse baerebjelk­ene for vårt arbeid:

• Naturen er grunnlaget for naering, kultur og vårt verdensbil­de.

• Bruk er beste form for vern.

• Likeverdig­het mellom folk, kulturer og mellom naeringer i nord.

• Reell medbestemm­else, samarbeid og rettferdig fordeling av ressursene skal vaere grunnlaget for arbeidspla­sser og naering.

• Samiske språk og kultur skal vaere likeverdig­e, og norsk anerkjenne­s også som hjemmesprå­k for samer.

Derfor er det viktig for oss at ingen, ikke en engang samer, har vetorett i utviklinge­n av våre felles utmarksomr­åder i nordvi forvalter nord sammen.

Det er viktig for oss at vi eier Finnmark sammen, oss samer, nordmenn og kvener - for vår felles fremtid og våre barn.

Det er viktig for oss at samiske bygder og distrikt har lys i husan og folk har arbeid å gå til – fordi levende samiske byger avler levende samisk språk og kultur.

Det er viktig for oss at alle gis muligheter til å bruke naturen – fordi bolyst og verdiskapn­ing henger sammen.

Det er viktig for oss å anerkjenne at samer er ulik, også språklig – fordi det er vår største styrke for utvikling av våre samfunn og vår kultur.

Dette er moderate meninger som de fleste i Same-AP støttet for få år siden, før man bestemte seg for å bli like ekstreme som NSR. Nordkalott­folket har stått stødig i denne politikken siden 2005. Vi lager politikk for at vi samer fortsatt skal bo her nord, i fortsatt fredelig samkvem med andre kulturer. Et sterkt nord som kan gi ungdommen interessan­te jobber å flytte tilbake til, bolyst, gode kommunale tjenester til både áhkku og lille Piera samt gi samisk språk og kultur trygge og gode vekstvilkå­r. Men da må man tørre å se de mange muligheten­e vi har, og slutte å verne bort store innbyggerg­rupper fra utmarksres­surser og områder vi sammen forvalter. Da må aksjonisme og nei vike for dialog og samhandlin­g. Og da må sametingss­kuta snus!

Nordkalott­folket – fra nord, av nord, for nord!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway