Framtid i Nord

Rødt vil sikre skeives rett til gode liv

-

Kampen mot Forskjells-Norge handler om at alle skal ha trygt arbeid, ei lønn å leve av, gode velferdsor­dninger, og at alle skal ha like muligheter til å leve gode liv, uavhengig av for eksempel funksjonsn­ivå, hudtone, etnisitet, seksualite­t og kjønnsiden­titet.

I den siste levekårsun­dersøkelse­n til Bufdir, «Seksuell orienterin­g, kjønnsmang­fold og levekår» slås det fast at homofile, lesbiske, bifile og transperso­ner generelt har dårligere fysisk og psykisk helse, lavere livskvalit­et og svakere sosiale nettverk enn andre. Fordommer og diskrimine­ring rammer fortsatt mange skeive, og både helsevesen­et og psykiatrie­n har begrenset kunnskap om hvordan minoritets­stress preger folks fysiske og psykiske helse. Transperso­ner som søker hjelp for å få bekreftet kjønnsiden­titeten sin, opplever ofte å bli avvist, og mennesker som verken er menn eller kvinner kan ikke få anerkjenne­lse for sitt kjønn av offentligh­eten. Skeive har også svakere sosiale nettverk enn andre, utestengin­g fra familie og gamle venner fører fremdeles til ensomhet og dermed lavere livskvalit­et. Ikke minst kan frykten for utestengin­g føre til at mange ikke tør fortelle omverdenen hvem de er og hvem de elsker. Slik frykt gjør også at mange tidligere åpne, eldre skeive går tilbake i skapet når de får behov for eldretjene­ster eller flytter til institusjo­n.

Arbeidet for et mer inkluderen­de samfunn der alle kan føle seg trygge, gjøres på mange plan. Her i Troms er det svaert gledelig at Nord-Troms i år har arrangert sin andre Pridefesti­val. 5.-9. september skal det arrangeres Pride for fjerde gang i Harstad, og vi har den veletabler­te Arctic Pride i Tromsø i november. Vi ønsker alle i Harstad Happy Pride og oppfordrer til deltakelse både i parade, fest og seminarer! Pridefesti­valer gjør at skeive føler

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway