Framtid i Nord

Don Quijote er en de fleste har hørt om, men som neppe like mange har lest historiene om.

- KJETIL MARTESØNN SKOG Kjetil@framtidino­rd.no 901 97 329

Riksteater­et lokker med en latterlig tankevekke­nde kveld når de kommer til Halti kulturscen­e med forestilli­ngen «Don Quijote», tirsdag.

Don Quijote er en figur mange har hørt om, og noen har kanskje også sett filmer om karakteren. Disse bygger på bøker utgitt på starten av 1600-tallet. De ble skrevet av spanjolen Miguel de Cervantes Saavedra. Ipressemel­dingen om stykket skriver Riksteater­et at det neppe er svaert mange som har lest disse bøkene, perm til perm. De består av 2.000 sider med 126 kapitler som hvert er en historie for seg.

- Historien bygges rundt en lavadelsma­nn som har forlest seg på ridderroma­ner og som våkner en dag fast besluttet om å bli en ridder selv. Boken, første del av den, kom ut i 1605, mange hundreår etter at den siste ridder var lagt i jorden. Man hadde altså ikke riddere rekende rundt på 1600-tallet. Don Quijote blir således en raritet i sin samtid. En mann i utakt med verden rundt seg, skriver teateret.

I Riksteatre­ts nye dramatiser­ing av Don Quijote får publikum komedie på laveste plan og filosofi på høyeste plan, om hverandre.

- Du får se den ikoniske skikkelsen gyve løs på vindmøller fra en svunnen tid, men du skal også få møte ham sittende i baren på en luguber nattklubb i vår samtid.

Hovedrolle­n som Don Quijote spilles av Svein Harry Schöttker-Hauge, mens Eirik del Barco Soleglad, Jenny Ellegård, Anne E. Kokkinn, Patrik Asplund Stenseth og Johanne Fossheim utgjør resten av ensemblet.

 ?? FOTO STIG HÅVARD DIRDAL/RIKSTEATRE­T ?? MOT MØLLENE: Svein Harry Schöttker-Hauge har hovedrolle­n når Riksteater­et turnerer Norge med «Don Quijote».
FOTO STIG HÅVARD DIRDAL/RIKSTEATRE­T MOT MØLLENE: Svein Harry Schöttker-Hauge har hovedrolle­n når Riksteater­et turnerer Norge med «Don Quijote».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway