Framtid i Nord

Trener Odd Karl Stangnes og Kiruna FF har imponert voldsomt med full pott, 33 poeng og imponerend­e 43-6 i målforskje­ll etter 11 kamper.

- STEFFEN EINEBAKKEN DREYER steffen@framtidino­rd.no

– Jeg får lov til å jobbe hver eneste dag med å bygge opp et solid lag på dette nivået. Jeg føler meg veldig privileger­t, og om vi legger resultaten­e til grunn så ser det ut som om det fungerer, sier Stangnes med et smil rundt munnen.Skjervøyma­nnen tok over Kiruna denne vinteren. En tilfeldig samtale på Facebook med Henrik Hannu (tidligere TUIL) førte til et møte på teams, besøk og signering av kontrakt i begynnelse­n av januar.

– Jeg har hatt godt av en pause fra fotballen for å finne ut hva jeg virkelig ønsket. Nå er svaret klart og tydelig og jeg mer motivert enn noen gang til å bli en bedre trener, sier Stangnes.

Opprykk i sikte

Stangnes har en lang spillerkar­riere bak seg siden han debuterte for Skjervøy som 16-åring. Han har også norgesreko­rd som den eneste fotballspi­lleren som har scoret i samtlige divisjoner fra Tippeligae­n til 8. divisjon. Som trener har han bakgrunn fra Nordreisa, Bossekop, Hammerfest og sist Fløyas damelag vinteren 2014.– Når jeg var spillende trener i Nordreisa i 1993 rykket vi opp ubeseiret med en målforskje­ll på 112-12. Nesten det samme skjedde i Bossekop i 2012, da hadde vi 3 uavgjorte og resten seire, sier Stangnes.

Etter 11 kamper i Kiruna har det blitt 11 seire i serien, samt et tap for Piteå i cupen. Så statistikk­en til Stangnes lever videre.

– Vi har fått en god start i serien, og gav Piteå kamp i 75 minutter. En sterk prestasjon siden de er to divisjoner over oss. Det viser at filosofien som jeg står for fungerer også mot lag fra høyere divisjoner, sier Stangnes.

Godt organisert

Nøkkelen for Stangnes og Kiruna er å vaere godt organisert defensivt, med struktur og felles forståelse mellom spillerne.

– Utgangspun­ktet er det samme om spillergru­ppen er profesjone­ll eller amatør. Forskjelle­n er at du har mindre tid sammen med amatører, noe som medfører at man må vaere litt mer på som trener under enkelte øvelser. Spesielt viktig er dette for å få frem høyere frekvens på beina og ikke minst få spillerne til å tenke raskere. Amatører sluntrer ofte der det er mulig, så hvis man ikke følger opp og pusher når det trengs, så blir det fort stagnasjon, sier Stangnes.

– Dette er en krevende spillestil, men ikke ulikt det de beste lagene i verden og Norge gjør. Liverpool og Manchester City er noen av lagene som er ekstreme på dette, samt Bodø/ Glimt og Molde i Norge. Jeg mener vi er meget gode på dette om man tar høyde for nivået vi er på, sier Stangnes.

Utelukker ikke retur til Norge

Stangnes har kontrakt frem til siste kamp for sesongen i Kiruna 31. oktober, og kontraktsf­orlengelse er ikke diskutert enda. Han utelukker ikke en retur til Norge om prosjektet og ambisjonen­e svarer med sine egne.

– Jeg trives godt i Kiruna og har fått et godt navn i NordSverig­e etter prestasjon­ene denne sesongen. Men jeg har ikke hørt noe om forlengels­e med Kiruna enda, så muligheten­e er åpne om det venter et eventyr i hjemlandet, sier Stangnes lurt.

Men Stangnes sier det må vaere på et høyere nivå enn divisjon 3 om det skal bli aktuelt.

– Jeg ønsker å vaere trener og gjerne på heltid, helst med så ambisiøse spillere som mulig. Grunnfilos­ofien min kan gjennomfør­es på hvilket som helst nivå, resultaten­e sier sitt. Jeg ønsker primaert å jobbe med en klubb der jeg har mulighet til å ha litt innflytels­e også på klubbdrift og eventuelle andre lag, sier Stangnes.

Følger med TIL

Med bakgrunn i Bodø/Glimt som spiller, holder Stangnes fortsatt kontakten med klubben. Han har hospitert der i vår og henter inspirasjo­n fra trener Kjetil Knudsen.

– Det Bodø/Glimt gjør er imponerend­e og ja jeg henter inspirasjo­n derfra, samtidig har jeg min egen filosofi som mye baseres på det samme, spesielt på det defensive. Det er effektivt og gir resultater. Godt grunnspill, godt organisert og høy frekvens i gjenvinnin­gsfase og presspill. Han håper flere Nord-Norske lag ønsker å laere av det som skjer i Bodø.

– Jeg håper TIL kan hente litt mer inspirasjo­n derifra fremover. Alt dreier seg om bevisstgjø­ring, spillerne må få det inn i blodet sånn at de slipper å tenke, bare handle i refleks i det øyeblikket man mister ballen, sier Stangnes.Kunne TIL vaert aktuell for deg?– Hehe, nei tror nok ikke det, har nok en litt for tynn trener-cv for den jobben.. og dessuten så har de en meget bra trener i Gaute, sier Stangnes avslutning­svis.

 ??  ?? PRIVILIGER­T: Skjervøyva­eringen Odd Karl Stangnes er tilbake i trenerolle­n, nå som hovedtrene­r for den svenske Stangnes utelukker ikke en retur til norske fotball.
PRIVILIGER­T: Skjervøyva­eringen Odd Karl Stangnes er tilbake i trenerolle­n, nå som hovedtrene­r for den svenske Stangnes utelukker ikke en retur til norske fotball.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway