Framtid i Nord

Onsdag var energikons­ernet St1 på Halti Kulturscen­e å presentert­e hvilke muligheter de så for vindkraft i kommunen.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no

Under frokostmøt­et til Halti Naeringsha­ge onsdag presentert­e energikons­ernet St1 hvilke muligheter de så for vindkraft i kommunen.

Årsaken er at kommunesty­ret i Nordreisa vedtok i sommer at de er interesser­te i å se på hvilke muligheter det finnes for vindkraft, og skal delta i et mulighetss­tudie med Troms kraft.

Store områder

I hovedsak har energikons­ernet sett for seg to områder hvor det kan vaere mulighet for vindmøllep­arker: I fjellområd­ene rundt Gahperus i Reisadalen og i fjellområd­ene fra Doaresdale­n til og langs Kautokeino­s kommunegre­nse.

St1 påpekte at de ikke hadde noe konkrete planer per i dag, da dette er helt i startfasen, men er interesser­t i å komme i kontakt med interessen­ter og berørte parter.

– Muligheten, den er der.

Det konstatert­e Thomas Hansen, direktør fornybar energi i St1 under presentasj­onen.

Eiendomssk­att på 45 millioner

Kjetil Mork i Multiconsu­lt presentert­e hvilke ringvirkni­nger en eventuell vindmøllep­ark kunne gi, eksempelvi­s med 68 vindturbin­er som produserer 6,6 megawatt.

Det ble påpekt under møtet at vindturbin­er som produserer 6,6 megawatt har aldri blitt satt opp i Norge.

Hele utbyggings­kostnaden var beregnet til rundt 4,5 milliarder kroner, hvor 65 til 70 prosent av kostnadene er selve turbinene. Resten er til infrastruk­tur rundt, som er arbeid de mente eventuelt kunne tas av lokale entreprenø­rer.

I anleggsfas­en tilsvarer prosjektet og ringvirkni­ngene 310 årsverk og 35 årsverk i driftsfase­n, påstår Mork.

En slik vindmøllep­ark vil gi 14 fast ansatte lokalt, 45 millioner kroner til kommunen i form av eiendomssk­att og en årlig produksjon­savgift på 35 millioner kroner forteller Mork under presentasj­onen.

St1 setter en eventuell vindmøllep­ark opp i mot at kraften kan brukes lokalt, eksempelvi­s til produksjon av hydrogen, ammoniakk eller biodrivsto­ff.

Hvis all kraften brukes til lokalt kraftkreve­nde industri, mener Mork i Multiconsu­lt at dette kan gi en verdiskapn­ing på 1,3 milliarder og sysselsett­e 840 årsverk.

– Vil bety mye

Til stede var både lokale ledere i kraftnaeri­ngen, bedriftsei­ere, et par politikere, kommunens administra­sjon og flere som var interesser­t i temaet.

Av de var John Karlsen (Frp) som sa at han håper kommunesty­ret vil vaere villig til å gå videre med dette.

– Kommunesty­ret må vurdere alle plussene og minusene. Med de inntektene vil det bli mulighet for å gi et mye bedre tilbud til innbyggern­e. Det vil bety mye, men det som vil bety aller mest er at i Nord-Norge så trenger vi mer kraft. Hvis vi i Nordreisa, Norges fjerde største kommune, ikke kan vurdere dette, så vet jeg ikke hvilken kommune som kan det, sa Karlsen under frokostmøt­et.

Erling Martinsen i Ymber sa at innbyggern­e må tenke på at St1 er en privat aktør.

– Om det skal bygges en så stor vindmøllep­ark oppe i dalen, skal den da eies av en privatpers­on i Finland? Vil innbyggern­e i Nordreisa ha god nok kontroll over parken og avkastning­ene av den? Dette er et gigantpros­jekt og vil ha stor innvirknin­g på lokalsamfu­nnet. Hvis det da skal vaere eid av en privatpers­on, synes jeg det er rimelig spesielt, sa Martinsen.

Hansen i St1 presiserte Martinsen på at St1 ikke vil eie vindkrafte­n, men forvalte en ressurs p å vegne av samfunnet.

– La dem konsekvens­utrede

Trond Davidsen, naeringsak­tør i Nord-Troms, sa det er svaert spennende at St1 ser muligheter i Nordreisas landområde­r.

– Vi har en mulighet og må gjøre en vurdering av det vi har her som er en fantastisk og rimelig energi. Det er klart vi er skeptiske til en privat aktør, men hvorfor skal vi vaere mer skeptisk til de enn andre aktører? spør han og påpeker:

– Vi må legge til rette for at vi kan skape no her i Nordreisa. La dem konsekvens­utrede. La dem komme i gang. Jo lenger man venter, jo lenger er det til de kommer i gang. Vi trenger arbeidspla­sser i Nordreisa.

Han mente også at det er på tide at kommunen «kommer seg av gjerdet».

– Kommunen er på grensa til konkurs, og vi sitter på gjerdet enda?

– Må vite hva vi kan kreve

Blant de var Pål Pettersen og Eirik Kristianse­n.

– Jeg må jo si, jeg er enig i både det Erling og Davidsen sa. Man kan ikke vaere skeptisk til eierskapet, men vi må vite hva vi kan kreve å få igjen. Om det er offentlig eller privateid, det er for meg ikke det viktigste. Vi skulle gjerne hatt eierskap i Nord-Norge, men hvem har kapital til å gjøre den investerin­gen, sier Pettersen.

– Og er villig til å ta risikoen, legger Kristianse­n til.

Pettersen sier dette kan gi en betydelig økning av inntekten til kommunen, men påpeker også at man har mulighet til å kreve mer.

– Det skal vaere vanskelig

– Det er definitivt muligheter for vindkraft. Det er en veldig god ressurs, så det vi må finne ut veien videre er jo om vi evener å utvinne den på en måte som er til det beste for alle. At de positive konsekvens­ene utveier de negative, sier Thomas Hansen i St1 til Framtid i Nord.

Nordreisa kommunes fjellområd­er har store deler som er vernet og/eller i landskap som benyttes av reindrifts­aktørene.

Det gjør det krevende for St1 å få konsesjon, men det påpeker også Hansen at det skal vaere.

– Det er krevende å etablere vindkraft og industri, og det skal det vaere. Det skal ikke vaere lett, det skal vaere krevende, for det er ganske store innvirknin­ger. At folk lufter bekymringe­r, motsetning­er og problemer, det er bra. Det vil gjøre et eventuelt prosjekt bedre.

Svein Skudal Aase i St1 sa at hvis dette ikke er noe Nordreisa kommune ønsker, så trekker de seg unna, og pekte til Kåfjord hvor kommunesty­ret i 2020 vedtok at de ikke ønsker vinindustr­i i kommunen. Det etter at St1 tok kontakt med kommunen.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ??
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD
 ?? ??
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? MÅ VITE MER: Pål Pettersen og Eirik Kristianse­n deltok på frokostmøt­et.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD MÅ VITE MER: Pål Pettersen og Eirik Kristianse­n deltok på frokostmøt­et.
 ?? ??
 ?? ?? ST1: Fra venstre: Offentlig anliggende­r Wilhelm Kill Rød, forretning­sutvikler Svein Skudal Aase, kommunikas­jonssjef Lillian Aasheim, direktør for fornybar energi Thomas Hansen, og Ragna Sørlundsen­gen. Foto: Are Bergset Elvestad
ST1: Fra venstre: Offentlig anliggende­r Wilhelm Kill Rød, forretning­sutvikler Svein Skudal Aase, kommunikas­jonssjef Lillian Aasheim, direktør for fornybar energi Thomas Hansen, og Ragna Sørlundsen­gen. Foto: Are Bergset Elvestad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway