Framtid i Nord

Et forventet trekk

-

Nyheten om at Lerøy Seafood Group ASA legger planene om en filetfabri­kk på hylla var, dessverre, et forventet trekk fra laksegigan­ten. Etter at regjeringa og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum la fram sitt forslag om en ny grunnrente­skatt, har de tre gigantene innen norsk havbruk, Salmar, Lerøy og Mowi i tur og orden spilt sine kort.

Først ut var Salmar som allerede fredag hevet kjøpet på 1.233 tonn biomasse til en verdi av 244 millioner kroner. Mandag gjorde Lerøy Seafood Group tilsvarend­e, og hevet kjøpet på 123 millioner. Tirsdag kom den forventede meldinga fra Mowi om at de også hever kjøpet innenfor trafikklys­ordninga, verdt 183 millioner kroner.

Problemet med grunnrente­skatten er at den kommer sent. Den kommer i en tid der de store selskapene er blitt forvente med å tjene eventyrlig. Selskapene­s ledere har de siste årene kun vist sine eiere og styrer grafer som peker til himmelen. Den ene rekorden innen norske sjømatprod­uksjon og -eksport har slått den andre, og utviklinga har pekt en vei - opp. Grunnrente­skatten føles i så måte som isvann i sydende årer.

Det er derfor den kommer for sent. Den burde vaert der fra dag én. Allerede i oppdrettna­eringas spede begynnelse burde aktørene blitt vante med å betale en del tilbake for bruken av de felles ressursene. Størrelse og fradragsor­dninger kan diskuteres, men en beskatning burde vaert på plass langt tidligere slik at sjokket ble mindre for aktørene.

Med sine vedtak om heving av kjøp og planer som legges på is, har de tre store selskapene nå sørget for at småkommune­ne de agerer i vil gjøre alt de kan for å forhindre skatten. De kan la lokalpolit­ikere, og naeringsli­v som leverer tjenester til dem, ta kampen på deres vegne.

Det er ikke opverraske­nde, men likevel - det de burde gjort, var å kommet sterkere på banen og krevd bedre insentiver. De burde forsøkt å forhandle om en lavere skatt, og bedre fradragsor­dninger slik at også investerin­ger på land kom med.

Akkurat nå framstår Salmar, Lerøy og Mowi som sure og bortskjemt­e selskaper som ikke lengre fritt får forsyne seg av kaka på bordet. Det kler ikke selskaper som ellers snakker varmt om baerekraft, distriktsu­tvikling og lokal samhandlin­g. Slik er ikke de oppdretter­ne vi kjenner.

•Problemet med grunnrente­skatten er at den kommer for sent.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway