Framtid i Nord

Var det fastlegen eller kommuneove­rlegen som ble offer for voldshandl­ingene? I dag startet rettssaken mellom lege Carol Pascoe og forsikring­sselskapet KLP.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no

Mandag startet rettssaken mellom fastlege og tidligere kommuneove­rlege i Lyngen, Carol Pascoe og KLP Skadeforsi­kring. I løpet av de neste fem dagene skal tvistesake­n mellom partene avgjøres i Nord-Troms og Senja Tingrett.

Det er Pascoe som har saksøkt KLP. Sakens kjerne er spørsmålet om hvorvidt Pascoe har rett på yrkesskade­erstatning i etterkant av flere voldshandl­inger i 2008 og 2010.

Banket opp legen og tente på bilen

I 2008 ble Pascoe angrepet av en 26 år gammel mann diagnostis­ert med paranoid schizofren­i utenfor huset sitt på tur hjem fra jobb. Mannen var sint fordi Pascoe hadde nektet å skrive ut medisiner til han tidligere på dagen. Pascoe ble både slått og sparket, og mannen ble dømt til 60 dagers fengsel.

I 2010 var han tilbake. Denne gangen utenfor arbeidspla­ssen til Pascoe. Mannen helte bensin på legens bil og tente på. Deretter gikk han inn på ventevaere­lse på legekontor­et og helte bensin over gulvet og møblene, og forsøkte å tenne på. Pascoe var til stedet på kontoret, men søkte tilflukt i et annet rom. Fra rommet kunne hun se bilen hennes eksplodere.

Ifølge dommen har den 26 år gamle mannen også fremført drapstrusl­er mot legen.

I Pascoes sluttinnle­gg til tingretten kommer det fram at yrkesskade­ne har gitt varige psykiske mén, som har medført delvis uførhet og tapt inntekt.

Torbjørn O. Karlsen/Ronald Johansen - iTromsø

Både i form av at hun ikke har klart a° fullføre spesialise­ring i allmennmed­isin, som hun var i gang med på den tiden, og tapt arbeidstid.

Fastlege eller kommuneove­rlege?

Tvisten som nå skal avgjøres har pågått over flere år, og har blitt behandlet i Finansklag­enemnda. KLP godtok opprinneli­g ansvaret for den første hendelsen, men gikk senere tilbake på det.

Siden KLP er kommunens forsikring­sselskap er spørsmålet om Pascoe ble angrepet som kommuneove­rlege, altså kommunalt ansatt, eller som privatprak­tiserende lege.

På denne tiden var Pascoe ansatt som kommuneove­rlege i en 50 prosent stilling, i tillegg til sin private fastlegepr­aksis på Lyngseidet legekontor. Hun var også fastlege for 26-åringen.

I KLPs sluttinnle­gg til tingretten skriver de at det var den privatprak­tiserende legen som ble utsatt for voldshandl­ingene, og at hun dermed ikke har rett på erstatning fra selskapet.

Men Pascoe hevder at det var hun, som kommuneove­rlege, som ble angrepet og truet. Dette fordi det kun var kommuneove­rlegen som kunne gi legevakta lov til å skrive ut medisinen mannen var ute etter.

– Dette var kjent i rusmiljøet, skrev Pascoe i et svar til KLP under behandling­en av saken i Finansklag­enemnda.

Uenig om belastning­en

KLP bestrider foreløpig også at hendelsene har ført til psykiske plager for Pascoe, og at «andre ikke erstatning­sbetingend­e forhold har påvirket Pascoes ervervsmes­sige situasjon i ikke uvesentlig grad».

– I den utstreknin­g belastning­ene har skjedd i arbeidet som ansatt, er skaden uansett a° anse som en belastning­sskade som ikke gir rett til erstatning, skriver de i sluttinnle­gget.

Pascoes advokat, Anneli Bendiksen, skriver i sluttinnle­gget at arbeidsuly­kkene enten samlet eller hver for seg er nødvendige betingelse­r for utviklinge­n av fysiske og psykiske plager.

– KLP har ikke bevis for selvstendi­g virkende årsaker som uansett ville medført skade om ulykkene tenkes borte, verken helt eller delvis, heter det i sluttinnle­gget.

 ?? ?? CAROL PASCOE MØTER KLP SKADEFORSI­KRING I RETTEN DENNE UKEN. FOTO:
CAROL PASCOE MØTER KLP SKADEFORSI­KRING I RETTEN DENNE UKEN. FOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway