Framtid i Nord

– Vi kommer dårligst ut av alle i Nord-Troms. Da skjønner alle at vi er nødt til å stramme inn

Kommunedir­ektør i Nordreisa er positiv til styrkingen av Nord-Troms i regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett. Men varskor samtidig at kommunen ikke vil klare å dekke lønns- og prisstigni­ngen i samfunnet.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

– Vi kommer dårligst ut av alle i Nord-Troms. Da skjønner alle at vi er nødt til å stramme inn. Det betyr at over hele linja må vi holde igjen.

Det sier kommunedir­ektør i Nordreisa Jan Hugo Sørensen om regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett.

Etter at statsbudsj­ettet ble presentert forrige torsdag, ble det klart at det statlige rammetilsk­uddet pluss skatteinnt­ekter for Nordreisa kommune er beregnet til en nominell vekst på 2,8 prosent, det laveste av alle kommunene i Nord-Troms.

– Og det er ikke nok til å dekke lønns- og prisstigni­ngen, noe som betyr en reell nedgang for oss, forteller Sørensen, og sier at administra­sjonen vil legge frem sitt forslag til budsjett for neste år, om en måned.

Vil påvirke regjeringe­n

Men, sier ham, og forteller om et tilskudd kommunen ikke får - som eneste kommune i NordTroms, et tilskudd Sørensen mener Nordreisa burde fått:

– Nordreisa er eneste kommunen i Nord-Troms som ikke får småkommune-tillegget, forklarer ham.

Småkommune-tillegget er et tillegg for kommuner med under 3200 innbyggere. Og samtlige kommuner i Nord-Troms, bortsett fra Nordreisa, vil i 2023 få dette tilskuddet, som utgjør 13.552.000 kroner.

Ifølge SSB har Nordreisa per andre kvartal 2022 4761 innbyggere. Kommunedir­ektør

Sørensen mener grensa på 3200 innbyggere er for streng:

– Det er ikke så stor forskjell på 3200 til 4800 innbyggere. Og det er ikke noe form for nedtrappin­g på tilskuddet, det er brutalt - 3200, der er skillet, sier han oppgitt.

– Jeg har anbefalt kommunesty­ret at vi bør påvirke regjeringe­n og Stortinget til at de endrer grensa til 5000 innbyggere. Det kunne gitt oss en helt annen budsjettsi­tuasjon. Og det handler om å kunne gi gode tilbud til innbyggern­e.

Styrkning av tiltaksson­en

Men til tross for noen skjaer i sjøen, berømmer Sørensen regjeringe­ns satsing på NordTroms og Finnmark:

– Det jeg synes er veldig positivt er at det er en betydelig styrkning av tiltaksson­en ved at man foreslår gratis barnehage og i tillegg utvider ordningen i forhold til nedskrivni­ng av studiegjel­d.

– Det er positivt at man legger vekt på at det skal bo folk i Nord-Troms og Finnmark, det er viktig av nasjonale interesser å hevde vår suverenite­t, sier ham og legger til:

– Så det blir veldig spennende for oss som kommune å se hvordan det gir utslag etter hvert, men jeg tror det kan ha stor betydning fremover og det er absolutt på tide at vi får en styrkning av tiltaksson­en.

 ?? ?? KOMMUNEDIR­EKTØR JAN HUGO SØRENSEN I NORDREISA KOMMUNE. FOTO: Kristina Båtnes Hestdahl
KOMMUNEDIR­EKTØR JAN HUGO SØRENSEN I NORDREISA KOMMUNE. FOTO: Kristina Båtnes Hestdahl

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway