Framtid i Nord

Ensomhet - kanskje det farligste i verden

- GRY HEGGÅS JENSEN Leder Kirkens SOS Nord-Hålogaland HELGE ANDRE NJÅSTAD Stortingsr­epresentan­t for Frp

Ensomhet er et folkehelse­problem, som kan ramme alle uansett alder, kjønn eller bakgrunn. Man kan vaere sammen med andre mennesker og allikevel føle seg ensom. Vaere på universite­t i Tromsø, Alta eller Narvik, og allikevel ikke føle at man har et eneste menneske å dele tankene sine med. Sitte på jobb i kommunen eller NAV og likevel ikke ha en eneste man KJENNER. Ensomhet kan ikke alltid leses på folk, men alle som har kjent børen av ensomhet på skuldrene vet hvor tungt det kan vaere. Og ensomhet og utenforska­p er overskrift­en for dette årets verdensdag for psykisk helse.

Sist uke ble det publisert en internasjo­nal undersøkel­se. Der ble kontrollgr­uppen sjekket for en rekke fysiske markører. Det viste seg at ensomhet kunne vaere mer belastende for kroppen enn det røyking er. De fleste studier understrek­er at det er følelsen av å kjenne seg ensom som er skadelig. Det å vaere alene er med andre ord ikke det samme som å vaere ensom. Jeg tror vi alle til tider har kjent på at vi føler oss litt alene, det er helt normalt. Men vi vet i dag at følelsen av ensomhet påvirker immunforsv­aret vårt. Det påvirker helsen vår og gjør oss sykere. Det kan til og med gi oss kortere livslengde.

Kirkens SOS har i lang tid varslet om at barn og unge er spesielt utsatt. De kjenner på utenforska­p og ensomhet. og det er mange som ikke har funnet tilbake til sitt rette element. Unge mennesker er avhengige av at de får armslag, bekreftels­e, men også rammer. Slik har det ikke vaert i lang tid nå. Men ensomhet kan ramme alle. Etter pandemien har det dukket opp nye problemer knyttet til krig, klima og økonomi. Dette merker vi. Mange føler at de ikke har noen de kan snakke med om det som plager dem mest.

Vi vet at folks livskvalit­et øker når de har noen å dele tankene sine med. Det behøver ikke å vaere mange. Noen ganger kan det at et enkelt menneske lytter vaere nok. Flokken behøver ikke å vaere stor, men alle trenger noen.

I Kirkens SOS får vi ofte henvendels­er fra mennesker som ikke har noen å snakke med om det som plager dem mest. Som ikke har noen å dele sine innerste tanker med. Derfor tar de kontakt med oss på chat og telefon. Og derfor er det ofte at vi får høre fra de som tar kontakt:

«De mest krevende tankene er de du ikke deler. Takk for at dere lyttet.»

Vi i Kirkens SOS har alltid noen beredt til å ta imot henvendels­er fra folk som sliter, men vi vet at et lyttende øre fra en venn, kollega, laerer eller familiemed­lem kan snu et helt liv.

Jo større de er, desto hardere faller de. Dette utrykket illustrere Senterpart­iets reise fra opposisjon og inn i regjering. I opposisjon mente Senterpart­iet at den davaerende regjeringe­n fremla et magert budsjett for kommunene og i deres alternativ­e budsjett skulle det naer sagt flomme over av penger hos kommunene. Nå som de har inntatt regjerings­kontorene kunne Senterpart­iet sjokkere alle som stemte på de i 2021 – kommuneøko­nomien skulle kuttes helt ned til beinet. Dette har ikke bare fått innbyggern­e til å reagere, men til og med Senterpart­iets egne ordførere har gått ut og kritisert forslaget. Som følger av kuttene regjeringe­n foreslår kan moderniser­ing og forbedring av sykehjem måtte skrinlegge­s. Dette vil kunne ha stor negativ innvirknin­g på levekvalit­eten til de eldre, samt sette en stopper for nødvendig kapasitets­økning i tiden til å komme. FrP mener det er galt å redusere eldreomsor­g til en salderings­post på statsbudsj­ettet. Dette er et felt som fortjener gode rammer slik at man stadig kan utvikle og forbedre tilbudet som tilbys slik at de eldre får den verdige alderdomme­n de fortjener.

Naeringsdr­ivende ute i kommunene slipper heller ikke unna. Regjeringe­n fremla som kjent en av de mest sentralise­rende skatteordn­ingene noen sinne; grunnrente­skatt på oppdrettsn­aeringa og en øking av skatten på vannkraft. I praksis vil dette si at verdier som enten hadde blitt brukt på andre lokalenaer­ingsdriven­de, sportsklub­ber eller funnet sin vei inn i kommunebud­sjettet, skal nå samles i pengebinge­n til finansmini­ster Vedum i Oslo. En sånn sentralise­ring er hverken gode nyheter for kommunene eller lokalpolit­ikere i det ganske land. Det er tross alt vanskelig å skulle engasjere seg når avgjørelse­r blir overprøvd og penger trekkes ut for å kunne fylle pengebinge­n til finansmini­steren.

Man kan trygt si at statsbudsj­ettet var en skuffelse for kommunene. Risikoen for dårligere tilbud for eldre, kutt i samferdsel­sprosjekte­r og mindre penger til kommunene er kun noen av de utfordring­ene KommuneNor­ge vil bli møtt med til neste år dersom Statsbudsj­ettet får flertall. FrP skal jobbe døgnet rundt for å unngå at kommune stiller dårligere i møte med de utfordring­ene neste år vil by på. Prioriteri­ng av eldre, styrking av kommunesek­toren og videreføri­ng av viktige samferdsel­sprosjekte­r vil stå høyt på blokka når FrP skal utforme sitt alternativ­e statsbudsj­ett.

 ?? ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO
ILLUSTRASJ­ONSFOTO
 ?? ??
 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway