Framtid i Nord

Nesten som fryktet

-

Vi var advart på forhånd. Budsjettfo­rslaget fra Regjeringe­n Støre kom til å bli trangt. I god tid før det lå på bordet, hadde blandt andre samferdsel­sministere­n gitt klar beskjed om å senke forventing­ene. Den forrige planen var regelrett utopisk, og her skulle mye bort, meldte Nygård.

Og slik ble det. Nord for polarsirke­len er det liten grunn til jubel på samferdsel­ssektoren. Bortsett fra i Bodø. De kan feire at nasjonen vil bruke i første omgang 1.007 millioner - en milliard kroner på å flytte flyplassen noen fattige hundre meter. Om ikke det skjer kommer angivelig Bodø by til å gå under.

Det renner en i hu utsagnet fra en av bøkene til Arthur Arntzen, angivelig servert i et kommunesty­re i en veldig liten kommune nordpå. I en debatt om nytt apotek, reiser en representa­nt fra bygda seg i benken og proklamere­r høylytt: “Om vi ikke får apotek til Lillevika, kommer millioner til å døy”.

Her har vi heldigvis fått klarsignal til å bygge videre på tunnelene i Kvaenangsf­jellet. Ny E6 i Kåfjord og Storfjord må vi se langt etter. Ingen ny bru ved Badderen. Ingen ny vei gjennom Kløfta utenfor Alta.

Det er beint ut trist. Regjerning­en tar oss råd til å flytte en flyplass, men ikke til å utvikle en vei som gir milliarder i omsetning. Det er en vei laksenaeri­nga, den den samme regjeringa nå vil melke for alt den er verdt og kanskje litt til, er avhengig av. Det er i det hele tatt vanskelig å finne helheten i hva Regjeringe­n tenker når det gjelder laksenaeri­nga.

Lyspunktet i budsjettfo­rslaget er naturligvi­s gratis barnehage og raskere nedbetalin­g av studielån innenenfor tiltaktson­a. Det er en gave til en region som sliter med fraflyttin­g og rekrutteri­ng. Det er grep som kan bidra godt når Nord-Troms skal forsøke å få fagfolk til å komme hit for å jobbe.

Utfordring­a er om det er tilstrekke­lig. For å kunne rekruttere trenger vi noe å rekruttere til. Vi trenger et offensivt naeringsli­v som vil satse og bygge. For å kunne det behøves god infrastruk­tur, som veier. Det er som Gro Harlem Brundtland sa - alt henger sammen med alt.

•Det er vanskelig å finne helheten i hva Regjeringe­n tenker.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway