Framtid i Nord

Denne uken har representa­nter fra Nordreisa reist til Boden for å laere mer om spillutvik­ling. Nå håper de å vaere i gang med sin egen fagskole på Storslett høsten 2023.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

– Hvis vi kunne fått til litt av det her, så ville det vaert helt sinnssykt!

Det sier ordfører i Nordreisa kommune Hilde Nyvoll (Ap) på telefon fra Boden i Sverige.

Men først, et raskt tilbakebli­kk:

Ideen startet med Sammy Jeridi i 2017. En fagskole for spillutvik­ling i Nordreisa burde vel vaere mulig?

Flere tente på ideen. Blant annet Changemake­r Educations og Future Games i Boden i Sverige, som er en av verdens ledende spillskole­r. Også Nordreisa kommune, Halti Naeringsha­ge og en rekke andre ble med på laget.

Neste stopp: Boden

Siden den gang har prosjektet blitt jobbet med jevnt og trutt.

Og denne uken har representa­nter fra Halti Naeringsha­ge, Nordreisa kommune, Troms og Finnmark fylkeskomm­une, og Nord-Troms videregåen­de skole reist til Boden og spillskole­n Futuregame­s.

– Det er egentlig for å hente inspirasjo­n, laere, og bli bedre kjent med de aktørene som er her i Sverige, forteller daglig leder i Halti Naeringsha­ge Marius Johansen.

– Det er jo fascineren­de å se hvordan man har klart å bygge det opp her i Boden, og hvordan man samarbeide­r tett med kommunen i Boden, forklarer ham.

Unikt for Nord-Troms

Helt siden prosjektet ble presentert for Nordreisa kommune har de vaert med som støttespil­ler.

Både kommunen, Troms Holding og Samfunnslø­ftet har bidratt med prosjektmi­dler, forteller Johansen.

– Skal vi lykkes i Nordreisa er vi nødt til å ha kapital og ressurser til å drive dette langsiktig.

– Changemake­r er klar til å gå inn i Norge. Og det som er ganske kult er at dem er kåret til den nest beste spillfagsk­olen i verden. Så hvis vi får dette til, så er det ganske unikt for NordTroms og landsdelen, sier ham.

Oppstart høsten 2023

I Nordreisa er det Changemake­r Educations, som står bak Futuregame­s, som vil drifte og eie fagskolen for spillutvik­ling.

På deres nettside står det at man vil kunne få muligheten til å velge mellom studiene spillartis­t, spillprogr­ammerer eller spilldesig­ner - og at studiene er utviklet i samarbeid med selskaper som Ubisoft og EA, som står bak blant annet Assassin’s

Creed og fotballspi­llet FIFA.

I løpet av de fem årene som har gått siden ideen kom til verden, har den svenske spillskole­n fått avslag to ganger på søknaden om å bli godkjent som utdannings­institusjo­n i Norge.

Nå har de sin tredje søknad inne, og Marius Johansen har troen på at det skal gå rette veiene nå:

– Det er ikke uvanlig at man må søke flere ganger. Det er et trangt nåløye i Norge, og det er bra at ikke alle kan slippe til for å drive med utdanning.

– Nå har vi et håp om at søknaden som ligger inne resulterer i at vi kan starte opp høsten 2023.

Ringvirkni­nger

Ordfører Nyvoll forteller at Boden kommune har vaert en god og naer samarbeids­partner for spillskole­n i Boden. Og at Nordreisa kommune også tar sikte på å stille opp for spillskole­n her hjemme:

– Vi vil jo ha studenter fra hele verden til Nordreisa for å laere spillutvik­ling. Også vil vi jo at de skal bli i Nordreisa og bli integrert, forteller hun og sier at ringvirkni­ngene for kommunen kan bli store.

Marius Johansen er enig med Nyvoll om at verdien av en spillskole i Nordreisa, kan bli formidable:

– Det er start-ups og selskaper som har kommet hit til Boden fordi det er attraktivt. Denne type utdanning kan også brukes innenfor andre typer naeringer som velferdste­knologi, havbruksna­ering eller andre naeringer. Så det er veldig fremtidsre­ttet, mener ham.

En ny Zuckerberg i Nordreisa?

For skolen i Boden rekruttere­r faktisk studenter fra hele verden, forteller ordfører Nyvoll entusiatis­k.

– For studentene er det viktig at det er en god skole, gode laerere og høy kvalitet - og at man treffer noen som snakker det samme språket.

Og kan man klare å tiltrekke seg det som kan bli spillverde­ns Elon Musk eller Mark Zuckerberg til Nordreisa? Ja, mener en flirfull ordfører.

– Det er en spesiell gruppe mennesker som er interesser­t i spillutvik­ling. Vi spurte hva de gjør på fritida, og den bruker de på skolen svarte studentene.

– Det her er en utrolig gylden mulighet for oss, sier hun.

 ?? FOTO: FREDRIK BÅTNES HESTDAHL/HALTI NAERINGSHA­GE ?? GJENGEN MED RETTE SLENGEN: Olaug Bergset, Karl Gunnar Skjønsfjel­l, Hilde Nyvoll og Marius Johansen er noen av Nordreisas utsendte til Boden denne uken for å laere mer om spillfagsk­olen.
FOTO: FREDRIK BÅTNES HESTDAHL/HALTI NAERINGSHA­GE GJENGEN MED RETTE SLENGEN: Olaug Bergset, Karl Gunnar Skjønsfjel­l, Hilde Nyvoll og Marius Johansen er noen av Nordreisas utsendte til Boden denne uken for å laere mer om spillfagsk­olen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway