Framtid i Nord

Stian Pedersen, kommunesty­rerepresen­tant for Ap i Kåfjord, har meldt seg ut av partiet. Den tvungne lønnsnemnd­en for laererne ble for mye for 29-åringen.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

– Ja, jeg har meldt meg ut av Ap. Det er noe jeg har tygd på i lengre tid, men da regjeringe­n gikk inn for tvungen lønnsnemnd hadde jeg rett og slett fått nok. Det var dråpen som fikk begeret til å renne over, sier Pedersen til Framtid i Nord.

Pedersen, som ble valgt inn i Kåfjord kommunesty­re for Ap etter brakvalget i 2019, mener det ikke passer seg for et parti som Arbeiderpa­rtiet å bryte inn i en lovlig streik med tvungen lønnsnemnd.

– Jeg kan ikke vaere medlem av et parti som holder på sånn. At Ap, av alle parti, er med på å undergrave fagforenin­gene og streikeret­ten... Det er rett og slett «håll i haue».

Pedersen offentligg­jorde sin avgjørelse på sin Facebook-side tidligere i oktober. Der la han ikke noe i mellom da han omtalte partiet han har vaert medlem av siden tenårene.

Pedersen var i yngre dager aktiv i AUF. Foran valget i 2019 ble han spurt om å stå på lista til Kåfjord Ap.

– Da jeg ble spurt, tenkte jeg «hvorfor ikke?». Jeg sto nederst på lista, og trodde jo ikke jeg skulle komme inn i kommunesty­ret. Men jeg deltok på både husbesøk og stands i valgkampen, og syntes det var artig og interessan­t. Så fikk jeg masse personstem­mer og ble valgt inn i kommunesty­ret likevel. Det syns jeg jo var litt stas, og deretter har det ene tatt det andre, sier Pedersen.

Nå blir 29-åringen uavhengig representa­nt i Kåfjord kommunesty­re ut perioden. Overfor Framtid i Nord understrek­er Pedersen at hans avgjørelse ikke skyldes forhold lokalt i Kåfjord Ap.

– Nei, det handler definitivt ikke om det. Jeg sjekket til og med om det var mulig å melde seg ut sentralt, men fortsatt vaere medlem lokalt. Men det gikk ikke. Det var synd, for vi har hatt en veldig fin tone i Kåfjord Ap, og vi har fått lov å stå fritt i enkeltsake­r, sier Pedersen.

– Du er ikke den første som er uenig med moderparti­et i enkeltsake­r. Satt det langt inn å melde seg ut?

– Både ja og nei. Jeg har som sagt fundert dette en god stund nå. Men selv om det er greit at man ikke er enig med partiet om alt, så fikk jeg likevel nok nå. Samtidig har det fungert så

Stian Pedersen tok et aldri så lite oppgjør med moderparti­et på sosiale medier.

fint lokalt. Jeg har ikke hatt lyst til å undergrave lokalparti­et, og har derfor hatt dialog med både ordfører Bernt Lyngstad og varaordfør­er Britt Pedersen.

– Jeg har ikke samvittigh­et til å fortsette i partiet nå, så når det er mulighet for å vaere frittståen­de representa­nt og fortsette i kommunesty­ret, så ble det utfallet. Men selv om jeg nå står fritt, og kanskje også benytter sjansen til å «blåse ut litt» i enkeltsake­r jeg brenner for, så kommer jeg til å fortsette å følge gruppering­en slik den har vaert til nå, sier Pedersen, som også sitter i utvalg for oppvekst og omsorg og i samepoliti­sk utvalg.

Ikke planer om andre parti

Høsten er nominering­stid og ved å melde seg ut av Ap, rekker Pedersen å stille seg i shoppingvi­nduet til andre partier som også skal ha navn på sine nominasjon­slister.

– Det er god timing på ditt Ap-farvel hvis du har tenkt deg over i et annet parti?

– Nå skal man aldri si aldri, men det ligger ikke i mine planer nå. Det var rett og slett rett tidspunkt for meg forlate Ap nå og det er jo heller ikke til å legge skjul på at det er krevende å vaere politiker, med møtevirkso­mhet og store lefser med sakspapire­r.

– Så er det enda ett år igjen til valget. Jeg fortsetter i alle fall ut perioden, så får vi se. Jeg får ta en vurdering når partiene begynner å lage klar listene, men jeg tror vel egentlig jeg er ferdig nå, sier Stian Pedersen.

Nestleder i Troms Ap, Kvaenangen-ordfører Eirik Losnegaard Mevik, konstatere­r at partiet nå mister en ung politiker.

– Ja, og det er ingen ønskesitua­sjon. Vi ønsker flest mulig på laget fremover, men samtidig så er dette en situasjon som oppstår nesten daglig i et stort parti som Ap. Den tiden der man fikk partiboka på plass tidlig, er litt forbi nå. Folk melder seg inn og ut av

med partiet. partier, tar pauser og kommer kanskje tilbake igjen. Så det er en del av hverdagen, sier Mevik.

Skjønner frustrasjo­nen

At beslutning­en om tvungen lønnsnemnd var avgjørende for Pedersens avgjørelse, har fylkesnest­lederen forståelse for.

– Ja, jeg skjønner at Stian er frustrert over det. Jeg er jo enig i at det er viktig at man har en streikeret­t og at det må vaere en hovedregel at staten ikke blander seg inn i en streik. Så var det nok mange andre som reagerte kraftig andre veien også - på at man ikke grep inn tidligere i streiken, med begrunnels­en at barn og unge kom i fra to år med pandemi og gikk rett inn i en laererstre­ik. Jeg tror ikke det hadde blitt tvungen lønnsnemnd uten det bakteppet, sier Mevik.

Breddepart­i

Han håper at Pedersen på sikt ikke er tapt for partiet likevel.

– Jeg respektere­r at Stian har tatt sitt valg. Og har man for eksempel sakte men sikkert endret verdisynet og har seg opp sin mening om det, så er det ikke unaturlig å melde seg ut av et parti. Men jeg håper jo at når han får tenkt seg om, så ser han alle de gode argumenten­e for å fortsatt vaere med i Ap.

– Vi er et breddepart­i som favner bredt og som favner mange, og vi er et parti der det er ekstremt ulike syn på hva man skal gjøre. Det er utfordrend­e å vaere med i Ap hvis man tror man skal få gjennomsla­g for alle sakene sine. Det har jeg også måttet erfare, sier Mevik.

Endres ikke

Ordfører i Kåfjord, Bernt Lyngstad, må konstatere at Apgruppen på åtte representa­nter i kommunesty­ret nå skrumper litt inn.

– Det er synd at partiet mister en ung politiker. Men jeg har respekt for Stians valg, og han vil fortsatt samarbeide med oss lokalt her i Kåfjord. Det endrer seg ikke, til tross for utmeldelse­n, sier Lyngstad.

Aps syv representa­nter, Høyres ene representa­nt samt Stian Pedersen danner posisjonen i kommunesty­ret i Kåfjord.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FORLATER AP: Stian Pedersen har sittet tre år i kommunesty­ret for Kåfjord Ap. Men nå tar han farvel
FOTO: PRIVAT FORLATER AP: Stian Pedersen har sittet tre år i kommunesty­ret for Kåfjord Ap. Men nå tar han farvel
 ?? ?? PÅ FACEBOOK:
PÅ FACEBOOK:
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway