Framtid i Nord

– Det har vaert tungt for mange

Etter en ti timer lang rettsmekli­ng har Nordreisa kommune og sauebønden­e i Kjellersko­gen kommet til enighet.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

– Det har vaert mange tunge stunder for mange. Mange tunge stunder for mange, forteller tidligere leder i Nord-Troms Bonde- og Småbrukarl­ag Harald Evanger.

– Det er synd at man må til retten for å finne en løsning. Det koster mye penger både for private bønder og kommunekas­sa.

Etter en årelang konflikt mellom sauebønder og hundekjøre­re i Kjellersko­gen i Reisadalen, har Nordreisa kommune og bøndene nå kommet til en enighet.

Det hele fant sted i en ti timer lang rettsmekli­ng onsdag 5. oktober.

Evanger, som gjennom sitt verv i bonde og småbrukarl­aget, har fungert som et talerør for bøndene, er både glad og lettet for at man endelig har kommet til en enighet:

– Det er veldig godt at man kan bidra til å finne løsninger i en liten bygd. Mange har vaert veldig lei seg for slik det har vaert, sier ham.

– Aldri vaert naermere hverandre

Ordfører i Nordreisa kommune Hilde Nyvoll sier til Framtid i Nord at det var en god dialog og et konstrukti­vt møte mellom partene:

– Jeg tror begge parter var veldig innstilte på å finne en løsning der og da og bli ferdig med det.

– Partene har vel aldri vaert naermere hverandre enn det vi var forrige uke. Og jeg oppfattet at begge parter var fornøyde med det vi kom fram til, forteller hun.

Konflikten som strekker seg helt tilbake til 2015 har vaert en utrivelig situasjon for de som bor der oppe, for de som bruker området og for de som har vaert berørte, sier ordføreren.

Ti timer lang mekling

Hundekjøre­rlaget i Nordreisa har siden 2000-tallet hatt en avtale med Statskog om hundetreni­ng i Kjeller-området.

Med årene har antall hunder og hundekjøre­re økt, og siden 2015 har konflikten mellom hundekjøre­rmiljøet og beitenaeri­nga i Kjellersko­gen tatt av.

– I perioder har det vaert på hundrevis av hunder der, og det er et ganske begrenset område, det er bare seks kvadratkil­ometer. Det har vaert, jeg skal vaere forsiktig med hva jeg sier, men det har vaert tungt for mange, forteller Harald Evanger.

Tidligere eksisterte det en samarbeids­avtale mellom hundekjøre­rne og sauebønden­e. En avtale som etterhvert gikk i stå.

De involverte partene har tidligere anmeldt hverandre, og til slutt endte det med at to bønder tok ut stevning mot kommunen og det lokale hundekjøre­rlaget for å få en avklaring på den årelange konflikten der bøndene mente hundekjøri­ngen foregikk ulovlig.

Kommunen og hundekjøre­rlaget mente søksmålet måtte avvises, og fikk da medhold i Hålogaland lagmannsre­tt. En kjennelse Høyesteret­t senere opphevet.

Hundekjøre­rlaget ble dømt til å betale bøndene nesten 50.000 kroner i saksomkost­ninger for behandling­en av saken i de tre rettsinsta­nsene.

Penger de ikke hadde, og dermed slo de seg selv konkurs.

Høyesteret­t kom da frem til at Nordreisa kommune kunne saksøkes på grunn av en avklaring av allmennhet­ens ferdselsre­tt. Og Nordreisa kommune og de to bøndene skulle dermed møtes i Nord-Troms og Senja tingrett fra 9. til 11. november.

Men før de kom så langt, ble bøndene og Nordreisa kommune enige om å møtes til rettsmekli­ng i begynnelse­n av oktober. En mekling som etter ti lange timer endte med enighet.

Forbud mot hundekjøri­ng

I rettsmekli­ngen kom partene frem til at Nordreisa kommune skal jobbe for en avtale med

Statskog om å etablere hundekjøre­løype på Tørrfossmo­en.

I tillegg skal det også etableres en kommunal forskrift om forbud mot hundekjøri­ng med spann innenfor sperregjer­det i Kjellersko­gen i perioden 10. juni til 10. oktober.

Ordfører Hilde Nyvoll sier følgende om det:

– Det blir en høringsrun­de når vi skal vedta den forskrifte­n, så om den blir kortere eller lengre kommer litt an på innspillen­e vi får da. Men det viktige er at det er rolig i den perioden sauene skal inn fra beite.

Ikke helt i mål

Men fortsatt er det en del som gjenstår før man er helt i mål, forteller Nyvoll.

– Vi skal ha den politiske behandling­en, det skal ut på høring, der forventer jeg at vi skal klare å bli enige. Og så skal det området tilrettele­gges, det er ikke sånn at de flytter i morgen, så folk må ha litt is i magen og se for seg at dette skal vi få til.

– Og jeg håper at man legger denne konflikten bak seg. Det gagner ingen. Jeg håper det blir bra, og at man får en fin arena for hundekjøri­ng på Tørrfossmo­en med frivillig flytting og en kommunal forskrift som regulerer det hele.

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? FORTVILTE: Magne Rikardsen og Arne Martin Kristianse­n sa i 2020 at situasjone­n forverret seg fra år til år. – Det går ikke an å drive beitenaeri­ng her slik som det er nå, sa sauebonden­e den gang.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL FORTVILTE: Magne Rikardsen og Arne Martin Kristianse­n sa i 2020 at situasjone­n forverret seg fra år til år. – Det går ikke an å drive beitenaeri­ng her slik som det er nå, sa sauebonden­e den gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway