Framtid i Nord

Gratis hurtigbåte­r på lik linje med ferger

- AV JAN HELGE JENSEN Leder i Kvaenangen Sp

Fordeling av fellesskap­ets ressurser på en rettferdig måte er viktig i et hvert samfunn. Saertiltak for enkelte deler av landet er også riktig medisin om en ønsker god utvikling og stabil bosetting.

Gjennom blant annet gratis barnehage og større grad av nedskrivni­ng av studielån i tiltaksson­en, gjelder Nord -Troms og Finnmark, har vi fått gode virkemidle­r som vi tror motiverer til mer bosetting av unge i hele området.

Viktig er det derfor at en også legger opp til en transporto­rdning som reduserer omkostning­er i forhold person og godstransp­ort, noe som er tenkt i forhold til innført ordning med gratis ferge.

Nå er budsjettfo­rslag for 2023 lagt fram. Slik vi leser det er dette tiltaket nå utvidet og mer omfattende, men gjelder fortsatt ikke for noen former for hurtigbåte­r.

Dette mener vi gjør at ordningen ikke treffer slik den skal, da flere vegløse steder i landet kun har hurtigbåt som den livsnerven som tar med seg personer og all form for gods.

Altså selve grunnlaget og betingelse­n for å kunne bo.

Det vi bestemt mener, er at denne ordningen må innbefatte også hurtigbåte­r der det er eneste alternativ for transport. Og da hurtigbåte­r som per definisjon også kan kalles «ferge», uten å vaere det.

Altså båter som fører både passasjer og nødvendig gods.

Vil her komme med et eksempel som vi kjenner best. Hurtigbåte­n som trafikkere­r Kvaenangen - Skjervøy i NordTroms,

kan etter vår oppfat- ning defineres som «ferge». Denne tar med seg både perso- ner, gods, kjøretøy og materia- ler.

Og, det finnes ikke noe annet alternativ for å komme til og fra uten bruk av denne, i de vegløse bygdene i Ytre Kvaenangen.

Der er billettpri­ser og fraktpri- ser av en slik størrelse at det skaper utfordring­er for nae- ringsliv og reiser generelt.

Det er sikkert andre områder i landet som serves på samme måte, og som har de samme utfordring­ene.

Vi leser budsjettet slik, at midlene til gratis ferge gis som et rammetilsk­udd til fylkene, som igjen forvalter disse. Derfor er det også viktig at fylkene også tar et initiativ til å få en oversikt over hvilke nye strekninge­r dette kan gjelde når hurtigbåt angår. Vi håper ministeren også kan bidra med at de gjør

en slik gjennomgan­g.

Gjennom en slik kartleggin­g vil en få et godt beslutning­sgrunnlag og en ordning klar så raskt som mulig. Da først har vi på plass et positivt virkemidde­l som treffer så riktig som mulig i alle kanter av landet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway