Framtid i Nord

Hvert år fanges måker som bifangst under sildefiske­t i Nord-Troms.

- Isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

De overivrige måkene baerer fast i nota og drukner når silda presses opp til overflaten.

Når, hvor ofte og hvorfor

Selv om store mengder måker som havner i en not er relativt sjeldne, skal forskere ved Norsk institutt for naturforsk­ning (NINA) nå finne ut hva som kan gjøres for å hindre at dette skjer. Det opplyser institutte­t selv i en pressemeld­ing.

– Dette er et interessan­t tema for forskninge­n. Når, hvor ofte og hvorfor blir plutselig måkene så overivrige at de risikerer livet i nota? Og kanskje enda viktigere og mer matnyttig: Hvilke tiltak kan vi gjøre for å hindre noe som er uønsket for både fiskerne og sjøfuglene selv? Spør prosjektle­der og sjøfuglfor­sker Signe Christense­n-Dalsgaard.

Maria Tenningen i Havforskni­ngsinstitu­ttet sier problemet gjerne oppstår når den øverste delen av nota løftes opp i sluttfasen av fangstoper­asjonen, og fuglene ikke lenger har mulighet til å redde seg ut.

– Derfor er det aktuelt å prøve forskjelli­ge tiltak som kan skremme måkene bort fra nota før denne fasen, sier hun.

Skal observere notfiske

Prosjektet hun leder er finansiert av Fiskeri- og havbruksna­eringens forsknings­finansieri­ng. Spørsmålen­e skal NINA forsøke å finne ut av i samarbeid med Havforskni­ngsinstitu­ttet og Fiskeridir­ektoratet. I tillegg vil de samarbeide med fiskere, Sjøtjenest­en og Kystvakta når det gjelder registreri­ng.

– For å laere mest mulig om hvilke tiltak vi kan prøve ut, og når og hvor de best kan settes i verk, ønsker vi i fiskeseson­gen 2022-23 å observere notfiske så ofte som mulig, sier Christense­n-Dalsgaard.

Målet for prosjektet er å finne praktiske løsninger som kan tas i bruk uten å skape for mye bry for fiskerne.

– Det er spennende og motiverend­e å vaere med på et fremtidsre­ttet prosjekt for å hjelpe allerede truede måkepopula­sjoner i Norge. Samtidig bidrar det til et bedre omdømme for notfisket som et baerekraft­ig fiskeri, sier Christense­n-Dalsgaard.

Truede måkearter

Flere av måkeartene i Norge er regnet som truet og er satt på rødlista. Hettemåken er kritisk truet, krykkjen er sterkt truet, og gråmåke- og fiskemåke-bestanden blir betegnet som sårbar. Bestanden av svartbak blir betegnet som livskrafti­g.

 ?? FOTO: NINA ?? MYE MÅKER: Måker henger rundt sildebåten­e i håp om å få seg en matbit eller to. Noen kan vaere uheldige og miste livet sitt på denne måten.
FOTO: NINA MYE MÅKER: Måker henger rundt sildebåten­e i håp om å få seg en matbit eller to. Noen kan vaere uheldige og miste livet sitt på denne måten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway