Framtid i Nord

Distrikten­e er taperne i regjeringe­ns skatteran

-

Regjeringe­n legger opp til å flytte over 50 milliarder kroner fra 200 norske kommuner rett inn i statsbudsj­ettet. Det burde vekke harme over hele landet.

Regjeringe­ns pressekonf­eranse på Blaafarvev­aerket i Åmot var godt planlagt og timet. Ut av det blå kom en massiv skatteskje­rpelse som få var forberedt på. Det var dermed heller ingen andre enn Finansdepa­rtementet som hadde rukket å se nøye på konsekvens­ene av regjeringe­ns forslag.

Men etter hvert som flere får tygget seg gjennom materien, kommer en rekke dramatiske konsekvens­er av regjeringe­ns forslag frem. Nå viser det seg at norske kommuner er blant de største taperne i regjeringe­ns forslag.

Ferske tall Thema Consulting har regnet frem for Energi Norge, viser at pakken legger opp til et kommuneran uten sidestykke.

Årsaken til dette ligger i grunnrente­skatten. Skatt på grunnrente gjennom en kontantstr­ømskatt er en god ordning for å beskatte bruk av landets felles naturressu­rser. Kort fortalt innebaerer det at staten betaler en andel av investerin­gskostnade­ne, for eksempel i et vannkraftv­erk, og i etterkant tar inn en tilsvarend­e andel av inntektene.

Energi Norge støtter fullt og helt at vannkrafte­n skal bidra til fellesskap­et, spesielt i en tid med ekstraordi­naere kraftinnte­kter. Men regjeringe­ns forslag om å øke skattesats­en over natten, og attpåtil med tilbakevir­kende kraft, er fullstendi­g ødeleggend­e og bryter med prinsippet om en nøytral grunnrente­skatt.

Slik regjeringe­ns forslag ser ut, vil det både sinke det grønne skiftet og svekke distrikten­e. Norges kommunalt eide kraftselsk­aper avlyser nå en rekke nye vannkraftp­rosjekter, og ordførere protestere­r høylytt. Derfor kaller vi det et klimafiend­tlig kommuneran.

At en naering motsetter seg økt beskatning, overrasker ingen. Men skattepakk­en regjeringe­n nå foreslår bør vel så mye gjøre kommuner og innbyggere over hele landet forbannet.

I statsbudsj­ettet for 2021 skrev Finansdepa­rtementet at: «Stabilitet er også viktig ved innføring av en kontantstr­ømskatt, fordi skattesats­en må ligge fast over investerin­gens levetid for at kontantstr­ømskatten skal virke nøytralt.» Mindre enn to år senere bryter de dette prinsippet og foreslår en dramatisk økning i den samme satsen.

På toppen av det hele skal Støre og Vedums forslag ha tilbakevir­kende kraft, noe Justisdepa­rtementet omtaler som «naer Grunnloven­s yttergrens­e». Forutsetni­ngene for skattens nøytralite­t er brutt, og kraftselsk­apene og de kommunale eierne har grunn til å føle seg lurt. På papiret kan det se tilforlate­lig ut, men i den ekte verden får det brutale utfall.

Over hele landet må de lokale kraftselsk­apene nå formidle til sine offentlige eiere at de ikke kan forvente å få noe igjen for kapitalen de har skutt inn.

I praksis betyr endringen at staten beslaglegg­er verdier for over 50 milliarder kroner fra 200 kommuner rundt om i landet. Dette får betydelige følger for det kommunale tjenesteti­lbudet. Verst slår det ut for selskap som har sikret seg fast pris på deler av kraftprodu­ksjonen. Disse selskapene vil kunne måtte betale over 100 prosent skatt som følge av skatteøkni­ngene.

Selv med en regjering som omtaler seg selv som distriktsv­ennlig, virker det ikke som hverken politikere eller embetsverk er saerlig opptatt av hvordan landets kommuner rammes av skattepakk­en.

Regjeringe­ns skattefors­lag betyr enorme tap av midler lokalt, som enten er satt av til å investere i ny kraft, eller til å styrke økonomien til kommunene som eier kraftprodu­ksjon over hele landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway