Framtid i Nord

Det er kun rundt 20 ledige plasser igjen på kirkegårde­n på Hatteng i Storfjord, men planene om en utvidelse har heldigvis kommet langt.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

Kirkegårde­n som ligger ved Storfjord kirke på Hatteng har nemlig ikke rare kapasitete­n igjen. Kirkeverge Gunnar Folden Grundetjer­n og menighetsr­ådsleder Anne Dalheim anslår det til å vaere rundt 20 ledige plasser igjen. Da haster det litt med å få tatt i bruk nye områder.

– Det er ikke mange ledige plasser igjen her, nei. Og når vi at det i snitt er en 12–13 begravelse­r på denne kirkegårde­n i året, så skjønner man jo at det haster litt, sier Grundetjer­n.

– Fra menighetsr­ådets side, så mener vi at det haster nå. Det er få frie graver igjen, og det er ikke så lenge før det er fullt her, sier Anne Dalheim.

Maks 700, men...

Skulle det bli fullt på Hatteng, så må man ta i bruk Skibotn også for de som normalt sokner til kirkegårde­n på Hatteng.

Planen er nå å ta i bruk et område fra hjørnet av den nåvaerende kirkegårde­n og opp mot selve kirken. Området er ferdig regulert til gravlund, og kirkeverge­n og menighetsr­ådslederen vil gjerne ha området klargjort nå.

– Hvis vi tenker en klassisk amerikansk kirkegård, uten traer, benker og veier, så blir det vel grovt anslått plass til rundt 700 gravplasse­r. Det er makspotens­ialet. Men slik blir det jo ikke. Det er jo også regler for hvor mange kvadratmet­er en kistegravp­lass skal ha. Og så har du urner - som tar mindre plass, sier Grundetjer­n.

Arkitekt neste

Og nettopp urnebegrav­elser kan det kanskje bli mer av etter hvert.

– Ja, de tre siste begravelse­ne jeg har vaert i har vaert urnebegrav­elser. Så det kommer mer og mer, sier Kim Norrie, ingeniør i driftsetat­en i Storfjord.

Storfjord kommune har en kirkegård til, på Skibotn. Men det er behov for å ha kapasitet også på Hatteng.

– Så er det et stort område som skal bygges ut. Men vi trenger ikke bygge ut alt på en gang. Det skal jo litt infrastruk­tur også til. En ting er at det skal fjernes traer, men i tillegg er det. vann, strøm, benker, parkering, veier og stier, sier Grundetjer­n.

– Vi har kommet så langt at vi har gjort grunnunder­søkelser, for å sjekke at jordsmonne­t er bra. Nå skal vi gå igjennom resultaten­e og så jobbe videre med landskapsa­rkitekt, sier Norrie.

Penger satt av

Kirkeverge­n i Storfjord sier at den nye avdelingen av kirkegårde­n på Hatteng får en del «fasilitete­r» som man ikke finner i dag på den nåvaerende kirkegårde­n - der de eldste gravene er fra rundt forrige århundresk­iftet.

– Gammeldele­n har bare kistegrave­r, men den nye vil få inn alle de moderne elementene, med blant annet egne urnefelt, egen navnet minnelund og muslimske gravplasse­r - vendt mot Mekka, sier Grundetjer­n.

Menighetsr­ådsleder Dalheim er fornøyd med prosessen så langt.

– Vi er glad for å at vi har kommet så langt som vi har nå. Planene har jo ligget der en stund, og en utvidelse er etterlengt­et fra menighetsr­ådets side. Og vi er veldig fornøyd med den jobben driftsetat­en i kommunen har gjort. Så er vi selvsagt litt bekymret for økonomien til Storfjord kommune, sier Anne Dalheim.

– Det er satt av penger til dette, og vi har midler til å få i gang prosjekter­ingen. Fremdrifts­messig ser vi for oss å sette spaden i jorda til våren. Det er tidsplanen. Nå skal vi som sagt få en arkitekt inn, og så skal vi presentere det til kommunesty­ret etter hvert - når vi begynner å få litt tall på bordet, sier Norrie.

Løft for hele kirkegårde­n

Kim Norrie sier at selv om fokuset er å utvide kapasitete­n på kirkegårde­n, så skal også den eksisteren­de delen få seg et lite løft.

– Ja, det er planen - at vi skal prøve å gi også den nåvaerende kirkegårde­n en liten oppfriskni­ng. Det trengs, det også.

– Ja, vi får prøve å unngå at det blir et klasseskil­le mellom den gamle og den nye delen, presiserer Grundetjer­n.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? VISER VEI: Kirkeverge Gunnar Folden Grundetjer­n peker og forklarer hvor den nye delen av kirkegårde­n på Hatteng skal ligge. Menighetsr­ådsleder Anne Dalheim følger med.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN VISER VEI: Kirkeverge Gunnar Folden Grundetjer­n peker og forklarer hvor den nye delen av kirkegårde­n på Hatteng skal ligge. Menighetsr­ådsleder Anne Dalheim følger med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway