Framtid i Nord

Peder André Amundsen mener KrF er på en ørkenvandr­ing. Den turen vil han ikke vaere med på mer.

-

Peder André Amundsen (38) har til tross for sin unge alder sittet i kommunesty­ret siden 2007. Først for Kystpartie­t, men de siste 10 årene har han tilhørt KrF. Men nå er det slutt.

– Ja, jeg har meldt meg ut av partiet nå. Jeg gjorde det egentlig tidligere i høst, men har ventet i det lengste med å offentligg­jøre det, sier Amundsen.

Han legger ikke skjul på at han er skuffet over moderparti­et og at det er en av hovedårsak­ene til at han nå er ferdig i KrF. Det store retningsva­lget i 2018 - der den blå siden av partiet vant over den røde, har vaert et negativt veiskille for partiet mener Amundsen.

– Ja, jeg syns trenden i partiet har vaert negativ etter retningsva­lget. Det har bare gått nedover, og det er ikke så voldsomt motiverend­e verken å se den utviklinge­n eller vaere med på det. Tvert imot, så har det vaert veldig lite motiverend­e, sier Amundsen.

Fikk viljen sin, men...

Selv var han en forkjemper for å velge den blå siden, og sånn sett har han fått det han stemte for i 2018.

– Det er litt ironisk at du fikk viljen din den gangen, og nå klager du på utviklinge­n?

– Ja, og jeg må innrømme at jeg angrer på at vi var så bombastisk­e på det. Hadde jeg visst det vi vet i dag, så hadde jeg nok valgt annerledes. Og det er det nok mange andre som også føler. Hadde man valgt en middelvei, det gule alternativ­et, der man valgte å stå utenfor regjeringe­n, så tror jeg vi hadde hatt et annet parti i dag, sier Amundsen.

Han tyr til bibelske referanser når han skal beskrive det partiet driver med for tiden.

– Jeg syns hele KrF er ute på en lang ørkenvandr­ing. Det er flere som prøver å dra i ulike retninger, uten at man klarer å lande noe. Partiet er i ferd med å bli veldig smalt, naermest et ensakspart­i, sier Amundsen, og nevner abortsaken og Pride som saker som partiet har brukt mye tid på.

– Identitete­n til KrF er borte. Det er enkeltsake­r som tar altfor mye oppmerksom­het. Det blir så smalt å bare fokusere på én eller to ting. Før favnet KrF bredt, men nå syns jeg at gode, gamle KrF er borte, sier Amundsen, og nevner flere saker han savner på «sakskartet» for tiden og som han mener var viktig for «gode, gamle KrF»

– Du har for eksempel familiepol­itikk. Den ballen har dagens regjering tatt. Dette med gratis barnehage i Nord-Norge - der har man skutt gullfuglen. Så har man vaert god på samferdsel tidligere. Der er man helt borte nå. KrF har også en utrolig bra landbruksp­olitikk, og det er mye annet bra også. Men budskapet når ikke ut og fram, sier Amundsen.

Oversett

Men det som har vaert tunge på vektskålen for kommunepol­itikeren har vaert det manglende fokuset partiet har hatt på distrikten­e - spesielt nordpå.

 ?? ?? FERDIG I KRF: Peder André Amundsen, kommunesty­rerepresen­tant for KrF i Skjervøy, har meldt seg ut av partiet. Foto: Torbjørn O. Karlsen
FERDIG I KRF: Peder André Amundsen, kommunesty­rerepresen­tant for KrF i Skjervøy, har meldt seg ut av partiet. Foto: Torbjørn O. Karlsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway