Framtid i Nord

Nå skal UNN få stans på lønnsgalop­pen Lønna til toppsjefen­e ved sykehuset skal ikke vaere lønnsleden­de. Men senest i april fikk toppsjefen økt lønna med over 50.000 kroner.

- CHRISTER PEDERSEN / TORA LIND BERG iTromsø

Sykehusdir­ektør Anita Schumacher er den høyest lønnede lederen ved UNN, viser tall fra sykehuset.

Pr. dags dato er hennes lønn 2,05 millioner kroner – og om man regner inn pensjonsgo­dtgjørelse er lønna på til sammen 2,44 millioner kroner.

I tillegg til lønna, har Schumacher sikret seg rett til bruk av hjemmekont­or i henhold til UNNs praksis på området og får mobilregni­ngen dekket av sykehuset. Schumacher har også sikret seg 40 årlige reiser mellom Tromsø og hennes hjem på Holmestran­d i Vestfold, der UNN dekker fly- og togbillett­er.

Fikk 50 tusen mer i april

I april i år fikk Schumacher lønnsøknin­g. Da vedtok UNNstyret at Schumacher­s lønn økes med 2,5 prosent, tilsvarend­e kroner 50.725,-, fra 1. januar 2022.

Ser man bort fra UNN-direktøren, har i tillegg 11 andre ledere ved helseforet­aket lønn, pensjon og godtgjørel­ser på over 2 millioner kroner i året hver.

I fjor fikk ledergrupp­en en lønnsøknin­g

på 2,8 prosent, som ifølge direktøren tilsvarer gjennomsni­ttlig lønnsøknin­g ved UNN.

Måneden før hadde Schumacher varslet sitt styre om en budsjettov­erskridels­e for 2022 på 120 millioner kroner. I dag er det klart at overskride­lsen blir betydelig høyere. UNN er i en kritisk økonomisk situasjon med et overforbru­k på 250 millioner kroner etter årets sju første måneder.

Nå skal en ny lønnspolic­y for det som kalles «ledernivå 1 og 2», det vil si lønn til toppledere og klinikksje­fer ved UNN vedtas.

Ikke lønnsleden­de

Neste mandag skal saken opp til behandling i UNN-styret, og styret oppfordres til å legge føringer for hvordan toppledels­en skal avlønnes – og fatte følgende retningsli­njer:

«Et hovedpoeng er at godtgjørel­sen ikke skal vaere lønnsleden­de, men konkurrans­edyktig slik at helseforet­aket får rekruttert og beholdt gode ledere».

Den nye policyen skal også ta hensyn til at lederlønni­ngene betales av det offentlige, og at det lønningene derfor skal vaere moderate.

«Hensynet til moderasjon skal ivaretas. Dette innebaerer at behovet for å rekruttere og beholde dyktige ledere skal balanseres mot en lønnsutvik­ling som er under kontroll».

I forslaget til retningsli­njer står det at lønna skal knyttes til Lønnsutvik­ling i foretaket generelt.

Resultatvu­rderinger i forhold til de mål og krav styret har satt.

Ansatte ved UNN har nylig reagert på at helsetoppe­r får lønnsøknin­g midt i den økonomiske krisen i UNN og de andre sykehusene i Nord-Norge.

Vil hindre dårlig rykte

De nye retningsli­njene for UNNlederne­s lønn er en forlengels­e av tilsvarend­e retningsli­njer i Helse nord – og i andre selskap og foretak som staten eier.

På senere tid er det rettet skarp kritikk mot det mange beskriver som galopperen­de lønnsvekst for toppledere i statlig virksomhet, og styret i UNN bes derfor om å ha magemål når de skal fastsette lønn til lederne i helseforet­aket.

«Godtgjørel­sene skal ikke oppfattes som urimelige eller bidra til at vårt omdømme svekkes», står det i innstillin­g til vedtak.

I de nye retningsli­njene for UNN-sjefene skal det tas hensyn til den generelle lønnsutvik­linga på sykehuset – og det skal også stilles krav til at lederne klarer å levere på både økonomiske og organisato­riske krav.

 ?? ?? LEDERE: Her ser vi sykehusdir­ektør Anita Schumacher og UNNstyrele­der Roald Linaker. Foto: Ronald Johansen
LEDERE: Her ser vi sykehusdir­ektør Anita Schumacher og UNNstyrele­der Roald Linaker. Foto: Ronald Johansen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway