Framtid i Nord

– Det er et hån

Kåre Bjørnar Olsen fikk kaffen i vranghalse­n da han så regjeringa­s kuttforsla­g.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

– Norge blir nevnt som et land hvor frivilligh­eten, dugnadsånd­en og omsorgstil­tak bugner, og i tillegg er vi i frivilligh­etens år. Da er det svaert, svaert rart at regjeringa foreslår å kutte i den lille støtten de gir til frivilligh­eten, blant annet matsentral­en.

Det sier Kåre Bjørnar Olsen. Han sa opp jobben i Lyngen frivilligs­entral i sommer, men har ikke gitt opp frivilligh­eten av den grunn.

Det er også grunnen til at han reagerer kraftig når regjeringe­n la frem statsbudsj­ettet, og har lagt opp til å kutte 600.000 kroner i støtten til landets matsentral­er.

– Sårt trengte midler

– Vi har en inflasjon i samfunnet vi ikke har opplevd på mange årtier. Prisene har økt så drastisk at alle merker det, også matsentral­en, frivilligs­entralene og alle organisasj­oner som skal hjelpe. Samtidig går AS Norge veldig godt, sier han.

– Jeg tenker at man da fra regjerings­hold må bidra til å begrense forskjelle­r og utenforska­p. Man kan ikke skjaere ned i et viktig ledd som matsentral­en er for så mange mennesker.

Olsen sier han føler regjeringe­n med dette viser manglende kompetanse på behovet som er i samfunnet – eventuelt at de ikke tar innover seg det behovet.

– Og vi har organisasj­oner som ikke blir hørt, som forteller at vi har et klasseskil­le som bare blir mer og mer merkbart. Det som er vel så viktig i denne utfordring­en, er at det er mange småbarnsfa­milier som ikke får endene tilå møtes.

Han mener regjeringe­n må tenke seg godt om – mens de enda har mulighet til å gjøre endringer.

– De må heller gå ut i miljøet og snakke med de som driver frivilligh­eten. Mye er bygd på idealisme, men man er avhengig av økonomi for å bedrive det. Det som foreslås å skjaere ned er i utgangspun­ktet en symbolsk sum, men for tiltakene er 600.000 faktisk ganske mye penger.

– Er menneskene vi hjelper så lite viktige at de faktisk er villig til å kutte ytterliger­e ned på sårt trengte midler?

– Kjempevikt­ig

Det som etter hans syn hadde vaert fornuftig, sier han, er å øke bevilgning­en – nettopp for å begrense utenforska­pen.

– Det vil hjelpe mange mennesker ute i distrikten­e, påpeker han.

Lyngen frivilligs­entral har samarbeide­t med matsentral­en i Tromsø siden starten av pandemien, og har siden kjørt ut i overkant av 20 tonn mat. Olsen skryter av samarbeide­t, og jobben som gjøres i Tromsø – også med å hjelpe distrikten­e.

– Matsentral­en er kjempevikt­ig, og jeg håper inderlig at regjeringe­n sender sine folk ut i distrikten­e, og snakker med dem. Spør om behovene, heller enn begrensing­ene. For når man setter begrensing­er, tar man også litt av «driven» til de frivillige.

Formannska­pet i Tromsø gikk tirsdag inn for å bevilge 500.000 kroner til matsentral­en etter kuttforsla­get. Oslo kommune har gjort det samme, og bevilget midler til matsentral­en der.

Det er vel og bra, men ikke godt nok, ifølge lyngsvaeri­ngen.

– I mindre kommuner, som Lyngen, er budsjetten­e så marginale, så vi kan ikke forvente det fra små kommuner, som har mer enn nok med å holde seg unna ROBEK. Men det er «peanuts» for regjeringa.

Han påpeker at man har kuttforsla­get til frivilligs­entralene friskt i minne, og håper at politikern­e også denne gang evner å se at man har gjort feil.

– I dette tilfellet vil det vaere direkte ødeleggend­e, og et hån mot alle de som trenger hjelp, og de som jobber for å gi den hjelpa. Det er ikke feigt å ta opp hodet og si at man har gjort en feil, konkludere­r han med.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway