Framtid i Nord

Svaert få møter opp får å ta influensav­aksine på Nordreisa helsestasj­on.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no

Det forteller fagleder Therese Holien på helsestasj­onen.

De har nå satt i gang med å gi influensav­aksinen til de som ønsker det, men i år ser de at det er svaert få som møter opp på vaksinasjo­nsdagene.

– De som har jobbet her i over 20 år sier de aldri har opplevd at det er så få som er her på drop-in dagene. Også i Storfjord og Lyngen opplever de det samme, forteller Holien.

I år er vaksinerin­gen delt inn i distrikt, hvor først ut var Sørkjosen og Oksfjord-StorvikStr­aumfjord, og torsdag denne uken er det Storsletto­mrådets tur.

– Da kommer man bare hit, trekker kølapp, så blir man ropt opp. Man kan også få tatt koronavaks­inen samtidig.

Vaksinelei?

Hvorfor faerre tar vaksinen i år vet ikke Holien, men forteller at de på Helsestasj­onen har snakket litt om det.

– Kanskje folk er vaksinelei, det at den koster penger, kanskje tenker de at de ikke blir syk. Vi har jo hatt to år med korona hvor folk var flink med hygiene og svaert få ble syk med influensa.

Holien sier at de kanskje har vaert litt dårlige på å annonsere dette ut selv, men påpeker at de ikke gjør mindre på den fronten i år enn tidligere.

– Men nå som samfunnet er åpnet opp tenker jeg at det er flere som er i risiko. Ved å vaksinere seg så vil man redusere belastning­en på helsetjene­stene, sier Holien.

– Billig forsikring

– Bør de som er i risikogrup­pene ta en influensav­aksine?

– Jeg synes absolutt det. Det er en billig forsikring mot å blir alvorlig syk av influensa, svarer faglederen.

FHI advarte tidligere i oktober at de kan komme en samtidig bølge med korona- og influensas­mitte på senhøsten.

– Det er mindre immunitet enn normalt mot influensa, og vi har allerede et uforutsigb­art koronaviru­s i omløp. De rammer i stor grad samme gruppe og overtar dermed de samme kapasitete­ne i sykehusene og sykehjemme­ne. Men to epidemier etter hverandre er heller ikke bra, hvor sykehusene kan få en belastning som varer lenge, sa FHI-overlege Preben Aavitsland til ABC Nyheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway