Framtid i Nord

Apotek 1 Lyngenfjor­d har startet høstens influensav­aksinering.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no

Pågangen forventes å vaere stor. Det skriver apoteket i en pressemeld­ing.

– Vi forventer større etterspørs­el i år fordi det er mindre fokus på smittevern­tiltak i samfunnet, som for eksempel å holde avstand og bruke munnbind, sier farmasøyt Inger Palopää.

Faerre er dermed immune mot sykdommen, noe som gjør denne sesongen uforutsigb­ar både i størrelse og starttidsp­unkt, ifølge FHI.

Apoteket råder til å sette influensav­aksinen i oktober og november, slik at den har full effekt fra desember.

– Risikogrup­pene er anbefalt å ta influensav­aksinen, men andre kan også ta den for å beskytte seg og de rundt seg, sier apoteker Amalie Rebekka Nyborg.

Naer 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for alvorlig influensas­ykdom ifølge FHI.

Apotekene i Norge skal ha god tilgang på influensav­aksiner for å møte den ventede pågangen, og har i tillegg utdannet flere tusen vaksinatør­er i hele landet for å gjøre vaksinen lettere tilgjengel­ig for folk.

Som tidligere vil det både vaere mulig å bestille time til vaksinasjo­n ved å ringe apoteket på telefon eller stikke innom for å avtale time. Man trenger ikke respept fra lege for å få satt vaksinen.

– Vaksinasjo­n gir god beskyttels­en mot influensa, men vi må likevel fortsette å ha god hånd- og hostehygie­ne og holde oss hjemme når vi er syke. Sammen kan vi beskytte oss mot influensa, sier Nyborg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway