Framtid i Nord

Ny rekord for TV-aksjonen til Leger Uten Grenser

Det ble samlet inn 266 millioner kroner under årets TV-aksjon til Leger Uten Grenser, noe som er rekord i absolutte kroner.

-

De innsamlede pengene skal blant annet gå til Leger Uten Grensers arbeid med glemte kriser.

Den gamle rekorden ble satt i 2014, da Kirkens Nødhjelp fikk inn 253 millioner kroner, som er 300 millioner 2021-kroner. Justert for prisvekst ble rekorden for TV-aksjonen satt i 1980, da det ble samlet inn 84 millioner kroner, noe som tilsvarer 340 millioner 2021-kroner.

– Vi i Leger Uten Grenser er så fantastisk imponert og stolte over alle de som i år har støttet årets TV-aksjon. Dette resultatet er over all forventnin­g og vi er helt overveldet av både engasjemen­tet og giverglede­n i år, sier generalsek­retaer Lindis Hurum i Leger Uten Grenser i en pressemeld­ing.

Svalbard på topp

Rett etter midnatt natt til mandag ble det eksakte beløpet oppgitt å vaere 266.211.650 kroner. Det tilsvarer i gjennomsni­tt drøye 49 kroner per innbygger.

Ifølge NRK topper Svalbard lista, med 623 kroner per innbygger, foran Utsira og Traena.

Midlene fra TV-aksjonen vil bli brukt til å rykke ut og bekjempe sykdommer i Kongo, Den sentralafr­ikanske republikk, Sierra Leone og Bangladesh.

50 millioner fra regjeringe­n

Som i fjor har regjeringe­n i år støttet TV-aksjonen med 50 millioner kroner. Siden Leger Uten Grenser ikke ber om statlige midler, går disse pengene til søsterorga­nisasjonen Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), som jobber med å forske på og utvikle medisiner mot glemte sykdommer.

– Etter to år med pandemi er det krystallkl­art at smitte og alvorlige sykdommer rammer hele verden. Sykdommer kjenner ingen landegrens­er. Derfor er årets TV-aksjon så viktig, sier utviklings­minister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemeld­ing.

Utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap) deltok tidligere i uka i TV-aksjonens ringedugna­d for naeringsli­vet.

– Markedet alene klarer ikke tilby rimelige vaksiner og medisiner til menneskene som trenger det mest. Mange helsekrise­r og humanitaer­e kriser får heller ikke den oppmerksom­heten de burde fått, sier hun.

95 millioner i bøssene

Ifølge Leger Uten Grenser har naeringsli­vet samlet inn 40 millioner. Skoler og barnehager har samlet inn mer enn 18 millioner kroner. 95 millioner kom inn på bøssene, og av dette var 40 millioner kontanter.

– Dette vil utvilsomt bidra til at vi kan gi enda flere mennesker livreddend­e helsehjelp i noen av verdens glemte kriser. Jeg er evig takknemlig for å vaere med på denne dugnaden sammen med hver og en av dere, og vil takke alle sammen ved å si: sammen redder vi liv, sier Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.

 ?? FOTO: Heiko Junge / NTB ?? GENERALSEK­RETAER LINDIS HURUM I LEGER UTEN GRENSER OG LEGE MORTEN ROSTRUP FØR TV-AKSJONEN, SOM BLE SENDT PÅ NRK SØNDAG.
FOTO: Heiko Junge / NTB GENERALSEK­RETAER LINDIS HURUM I LEGER UTEN GRENSER OG LEGE MORTEN ROSTRUP FØR TV-AKSJONEN, SOM BLE SENDT PÅ NRK SØNDAG.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway