Framtid i Nord

Tormod Gamst syns det er rart at han ikke engang får svar fra kommunen på hans søknad om transports­tøtte.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

– Jeg etterlyser først og fremst et svar - Ja, eller nei. Det kan vel ikke vaere så vanskelig?

Tormod Gamst (92) har sammen med kona Ingebjørg vaert blant de få fastboende på Vorterøya. Tormod bor på øya fortsatt, men Ingebjørg har blitt flyttet inn til Skjervøy - til helsesente­ret.

Tormod tar imidlertid turen til Skjervøy så ofte han kan for å besøke kona, og da er hurtigbåte­n og drosje viktige transportm­idler.

Men billig er det ikke. En taxitur fra hurtigbåtk­aia til helsesente­ret, en strekning på to kilometer, koster rundt 300 kroner tur-retur, og derfor tenkte Tormod at han skulle søke på det såkalte TT-kortet.

Begynte å nøste

– Bestemor kom inn på langtidspl­ass i juni, og vi søkte på TT-kort i starten av juli. Og etter det har vi ikke hørt noe, sier barnebarne­t Tonje Edvardsen.

Familien trodde først at det skyldtes ferieavvik­ling, men begynte å lure når man fortsatt ikke hadde hørt noe langt ut i august.

– Vi syntes jo det var rart at vi ikke fikk en bekreftels­e på at det var mottatt. Så vi begynte å nøste i det. Og etter å ha gått hele runden med Nav, kommunen og fylket så havnet vi tilbake på helsesente­ret. Der fikk vi beskjed om at søknaden var kommet inn og at helsesente­ret tok vare på den. Men at de for tiden ikke hadde ansatte som faktisk behandlet søknadene, sier Edvardsen.

300 kroner hver gang

Tormod har leilighet i sentrum på Skjervøy og bor der når han er på «besøkstur» på Skjervøy. Og selv om den snart 93-årige vorterøyva­eringen er sprek for alderen, så er det ikke aktuelt å traske helt bort til helsesente­ret i andre enden av tettstedet.

– Nei, det blir for langt. Så har jeg jo familie her på Skjervøy, og de hjelper jo til. Men jeg vil jo ikke plage dem hele tiden heller. Så da tenkte jeg at hvis jeg kunne fått litt rimeligere drosjeture­r, så kunne det vaert levelig. Så går det jo å betale 300 kroner hver gang også, men det er i meste laget, syns Tormod.

– Når han er på Skjervøy, så ønsker han jo besøke bestemor hver dag. Han er snart 93 år og har ikke mulighet til å gå til helsesente­ret. Så da blir det jo noen kroner til taxi, sier Tonje.

Han har et langt yrkesliv bak seg som fisker, og har betalt sin skatt i alle år. Da mener han det ikke er for mye forlangt at han i det minste får et svar fra kommunen når han ber om hjelp.

– Det var jo legen min som oppfordret meg til å søke og som hjalp til i prosessen. Men etter at søknaden var levert ble det stilt, sier Tormod.

Vet ingenting

Tonje Edvardsen sier at de fikk beskjed om at de burde ta kontakt med helse- og omsorgssje­fen i kommunen for å løse saken. Og det har de prøvd.

– Vi har ringt og ringt, og vi har sendt mail. Men vi får ikke svar. Da blir man frustrert. Og hvor mange andre står i samme kø, som heller ikke får svar på søknadene? Jeg skrev i den siste mailen at det er for jaevlig at man ikke kan få et svar. Og hvis det for eksempel skyldes sykmelding­er eller andre ting, som gjør at de ikke kan behandle søknaden ennå, så kan de jo i det minste si det til oss. Men nå vet vi ikke engang om de har mottatt søknaden, sier Tonje.

Hun er ganske trygg på at bestefaren er kvalifiser­t til å få transports­tøtte.

– Vi har prøvd å sjekke med folk som har peiling. Det er jo behovsprøv­d, og det de sier er at bestefar absolutt er i en kategori der han vil få TT-kort.

I samme kategori?

Selv syns ikke Tormod noe om kommunens behandling, eller manglende behandling, av ham.

– Jeg er snart 93 år og har nå spyttet inn noen kroner i den kommunekas­sen opp gjennom årene. Så da forventer jeg jo et svar. Og så skralt bemannet kan de vel ikke vaere at det ikke er noen som kan si ja eller nei? Og skulle jeg ikke få det innvilget, så får det nå bare vaere. Men for å si det sånn: Hvis ikke jeg har rett til TT-kort, så er det mange andre som også kommer i den kategorien!

Kommunen: - Bare å beklage

Framtid i Nord har vaert i kontakt med helse- og omsorgssje­f Åshild Hansen i Skjervøy kommune. Hun er klinkende klar på at kommunen ikke har vaert på ballen med tanke på TT-kortene.

– Nei, det har helt klart ikke vaert godt nok av oss. Så det er bare å beklage. Det er ikke til å stikke under en stol at vi ikke har hatt folk som kunne ta unna dette, men det er uansett for dårlig av oss, sier Hansen.

Hansen sier at ordningen med TT-kort ikke er en lovpålagt oppgave, men at det likevel er noe kommunen legger til rette for.

– Det avsettes en pott fra fylket, og så tildeler man støtte etter kriterier. Tidligere var det tildeling to ganger i året, men nå er det meningen at søknadene skal behandles fortløpend­e i

kommunene. Det er et viktig tiltak for de som ikke kjører bil selv. Så er det ikke allverdens av penger i den potten, så vi må også gjøre våre prioriteri­nger, sier Hansen.

Skal ha svar

Hun er klar på at det uansett ikke skal mangle på svar på søknader som kommer inn.

– Nei, uavhengig av utfallet av søknaden så har folk krav på et svar. Det har vaert for dårlig, og det tar vi til etterretni­ng, sier Hansen.

Hun har en liten gladnyhet før helga til alle som har søknader inne nå.

– Vi har tatt tak i dette, og får inn ressurser som skal ta unna bunken med søknader. Den jobben starter allerede til uka. Så alle søknader som ligger på vent, skal bli svart ut fortløpend­e fra og med neste uke, lover Åshild Hansen.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? INTET SVAR: Tormod Gamst (93) vil svaert gjerne ha svar fra kommunen om han kan få TT-kort.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN INTET SVAR: Tormod Gamst (93) vil svaert gjerne ha svar fra kommunen om han kan få TT-kort.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? SKUFFET: Tormods barnebarn Tonje Edvardsen syns det er dårlig gjort av Skjervøy kommune å ikke engang svare på bestefar Tormods søknad.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN SKUFFET: Tormods barnebarn Tonje Edvardsen syns det er dårlig gjort av Skjervøy kommune å ikke engang svare på bestefar Tormods søknad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway