Framtid i Nord

En helt unik spionsak

-

Tirsdag ettermidda­g ble det kjent at en 37 år gammel gjestefors­ker tilknyttet Universite­tet iTromsø er pågrepet mistenkt for å vaere spion. Fredag offentligg­jorde PST at mannen ikke var brasiliane­r, slik han selv hevdet, men en 44 år gammel russisk statsborge­r.

Aldri før er en utenlandsk statsborge­r blitt pågrepet på norsk jord som en såkalt «illegalist», som i praksis vil si en spion som med falsk identitet jobber for en fremmed statsmakt mot norske interesser.

Pågripelse­n har gitt oss nok en kraftig påminnelse om at vårt naboland i øst er i krig, og at denne krigen rykker stadig naermere vår egen hverdag.

Tromsø er ikke bare den «nordnorske hovedstade­n». Byen er også et tyngdepunk­t og lokomotiv for nordområde­politikk og -interesser. Vi kan ikke vaere naive og tro at spionasje og skjult påvirkning ikke forekommer — naer sagt i alle mulige former — i den spente situasjone­n Europa nå står i. Det bør således ikke overraske at en sentral institusjo­n som Universite­tet i Tromsø, med sin naerhet og kjennskap til Russland, også er et aktuelt mål for fremmed etterretni­ng.

En realitetso­rientering er nok nødvendig for de fleste av oss. Det er all grunn til å ta dagens situasjon på alvor, med godt begrunnede forholdsre­gler rundt om på arbeidspla­sser og i private sammenheng­er.

Samtidig er det grunn til å minne om at moderne krigføring ikke lenger bare består av konvensjon­elle militaere operasjone­r, men også ulike former for påvirkning, der fremmede makter forsøker å skape usikkerhet, frykt, opprør og kaos, gjennom alt fra spionasje, droneaktiv­itet til cyberangre­p.

All viraken og den nasjonale og internasjo­nale oppmerksom­heten saken allerede har generert burde si det meste om den betente situasjone­n vi er inne i nå.

•Krigen rykker stadig naermere vår egen hverdag.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway