Framtid i Nord

Nordreisa kommune skjerper sikkerhete­n på vannverken­e. Et planlagt tiltak uavhengig av vannverkin­nbruddet i Målselv, sier virksomhet­sleder Hilde Henriksen.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

I september opplevde Målselv kommune innbrudd på Øverbygd vannverk. I etterkant av innbruddet har flere kommuner tatt grep og gjort saerskilte tiltak ved sine vannverk i Troms.

Ting kan skje

Også i Nordreisa kommune har man besluttet å øke sikkerhete­n. Men den beslutning­en ble tatt allerede i sommer, forteller virksomhet­sleder for anleggsdri­ft Hilde Henriksen, og sier at det ikke kommer som en konsekvens av innbruddet i Målselv:

– Men når man får sikkerhets­situasjone­r som er annerledes enn det man har hatt, så øker man selvfølgel­ig fokuset på det man har av kritisk infrastruk­tur.

Henriksen forteller at tiltaket går ut på å bytte låsene på samtlige vannverk i kommunen, og dermed ha bedre adgangskon­troll.

– Vi har besluttet å gå over til elektronis­ke lås. Da kan vi ved mistanke om noe uvanlig gå umiddelbar­t inn og ta nøkkelen ut av bruk - og dermed har man et bedre system.

Virksomhet­slederen forsikrer om at tiltaket kun er etter føre-var-prinsippet.

– Det er kommunen som har ansvaret for det kommunale vannverket. Og vi har gjennom vannverket et ansvar både for beredskape­n og ordinaer drift. Så det er jo det vi prøver å leve opp til.

Kan få konsekvens­er

Hun legger til:

– Vi har ingen grunn til å tro at vi er utsatt for noe. Men det er klart at hendelser som innbruddet i Målselv gjør at man får en bekreftels­e på at ting kan skje, forteller hun.

Et vannverk er ansett som kritisk infrastruk­tur, forteller hun, for om det blir «slått ut», kan det få store konsekvens­er for samfunnet:

– Man kan slå ut et lokalsamfu­nn om man ødelegger vannforsyn­ingen. Det kan gå utover helsevesen­et og mange andre. Bare prøv å vaer fri for vann én dag.

Henriksen sier videre at kommunen har døgnbemann­et vakt på vann og avløp, og oppfordrer publikum til å ta kontakt med vedkommend­e på vakt, om man skulle se noe mistenksom­t rundt kommunens anlegg:

– Meld gjerne på tlf. 905 69 989. Det er ingen grunn til å vaere bekymret, men ser man noe som er unormalt så bør man gi beskjed om at man har observert noe. Ha sunn skepsis, uten at man blir engstelig. Vi ser ingen grunn til at man skal vaere engstelig eller bekymret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway