Framtid i Nord

Barn på anbud

- RAGNHILD MALE HARTVIKSEN stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet og

Enhver familie er unik, og ethvert barn er unikt. Derfor er barnevern ikke egnet for stykkpris, anbud og konkurrans­eutsetting. Barn som sviktes av sine naermeste, er avhengig av at samfunnet stiller opp, ikke markedskre­ftene.

Det kommersiel­le barnevern har under høyreregje­ringen fått en stadig større og større andel av det samlede tilbudet, samtidig som det ideelle innslaget ble svekket. Staten har betalt 14 milli-arder kroner for private institusjo­nsplasser de siste seks årene. Aldri før har staten brukt så mye penger på å kjøpe private plasser. Fortjenest­emulighete­ne innen privat barnevern er gjentagne ganger illustrert i mediene, og avkastning­en i de norske kommersiel­le barneverns­elskapene må kunne betegnes som skyhøy. I Aftenposte­ns artikkel av 14. oktober vises det til at prisen hos de kommersiel­le er mer en doblet på fem år.

Det ble bestilt mange utredninge­r og rapporter av Solberg-regjeringe­ns ulike barneminis­tre. Det skal de ha. Vista Analyse 2016/19 om bruken av private aktører i barneverne­t – “Ansvar på av-veie” er et slikt eksempel. NOU om “Svikt og svik” fra 2017, flere riksrevisj­onsrapport­er og Hel-setilsynet­s rapport fra 2019 «Det å reise vasker øynene». I sum peker rapportene på mange forhold som viser svikt, men også muligheter til forbedring, uten at forrige regjering klarte å levere.

Målet om å sikre barns beste må nå bli noe annet enn vakre ord. Vi må kunne se på tvers av sektorer og ha et mangfold av verktøy, for å gi ansatte i barneverne­t den beste mulighet til å gi barna en ny hverdag. Tilbudene skal kunne tilpasses barnas utvikling, ikke ønsket om fortjenest­e. Det kan fort bli «bukken og havresekke­n» som rår, hvor de kommersiel­le tjener mer på at bar-nas situasjon ikke blir til det bedre. Barn på anbud kan derfor ikke vaere en del av løsningen.

Det vil ta tid å få til den nødvendige omlegginge­n av barneverne­t. I årene som kommer skal det settes inn ressurser for å forsterke kvaliteten og øke helsehjelp­en i barneverne­t.De ideelle til-byderne av barneverns­tjenester, som ikke tar ut fortjenest­e, skal dessuten få en større rolle med sine bidrag.

Det finnes heldigvis en masse gode historier fra barneverne­t, selv om de sjelden får oppmerksom­het. Tusener av dyktige ansatte, både i det private og i det offentlige, bidrar til det. En ny kurs er satt, og den bygges av en regjering som vil at fellesskap­et tar ansvar for barneverne­t, at skattepeng­er brukes på barnevern – ikke på fortjenest­emotiverte selskaper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway