Framtid i Nord

Hvor skal du møte?

-

Hva gjør du når strømmen faktisk blir borte? Når både lys og elektrisk oppvarming forsvinner, nettet ligger nede og mobilen går i svart? Altså - ikke et blaff, eller en time, men lenge.

I følge beredskaps­planen skal man ta seg fram til det kommunale «oppmøteste­det». Hvor mange vet hvor det er, der de bor? Og er det sikkert at enhver kommune faktisk har etablert et slikt sted, hvor ett av formålene er å kunne varsle nødetatene via satellitt-telefon? Det foreligger nå en evaluering­srapport om høststorme­ns herjinger i Sør-Norge i fjor høst. Evaluering­en er foretatt av Statsforva­lteren i Innlandet fylke, men er like viktig lesning i alle deler av landet. Konklusjon­en er at innbyggern­e bør planlegge for å kunne klare seg selv i flere dager uten strøm og kontakt med omverden.

Vaerets og naturens luner kan åpenbart forårsake langvarige strømbrudd. Datahackin­g og fysiske angrep mot kraftanleg­g kan ha samme konsekvens, selvsagt nok, og sabotasje og russisk hybrid-krigføring fikk i år med ett en tydeligere plass i trusselbil­det.

Uansett årsak vil basestasjo­ner for mobil- og nødnettet snart ha brukt opp batterires­erven etter et strømbrudd, slik det skjedde flere steder under stormen sørpå. Dette forteller noe om en sårbarhet som samfunnet må gjøre mer for å redusere.

For når strømmen og nettet ligger nede, begrenses jo også myndighete­nes muligheter til å gi meldinger ut til befolkning­en. Den enkelte kommune har hovedansva­ret for å håndtere situasjone­r med strømløshe­t og isolerte områder. Statsforva­lterens rapport viser at den lovpålagte beredskaps­planen i flere tilfeller bør løftes høyere opp på den kommunale agendaen.

Oppdaterte planer og jevnlige øvelser er blitt mer påkrevd grunnet endringer i både klimaet og sikkerhets­politikken. Kommune-Norges takling av pandemien gir imidlertid jevnt over grunn til optimisme.

Rapporten peker også på den private beredskape­n. Rådene fra Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) burde ikke vaere helt ukjent for husstanden­e rundt om. Listen med vanndunker, knekkebrød, fyrstikker osv. kan helt sikkert med fordel utvides til mer enn tre strømløse døgn. Man vet jo aldri.

Dette handler dessuten om mer enn beredskaps­lagring i boden. Det handler vel så mye om en mental beredskap og private planer for situasjone­r som plutselig, og av ulike grunner, kan inntreffe..

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway