Framtid i Nord

Sentralban­ksjefen: De fleste husholdnin­gene har økonomi til å håndtere økte utgifter

Sentralban­ksjefen mener de fleste norske husholdnin­ger har økonomi til å håndtere økte utgifter. Torsdag satte Norges Bank opp styringsre­nten til 2,5 prosent.

-

– Mange husholdnin­ger får en strammere økonomi. Høyere renter gir høyere lånekostna­der for de som har gjeld. Og kjøpekraft­en svekkes også av den høye prisvekste­n, sa sentralban­ksjef Ida Wolden Bache da hun torsdag fortalte at Norges Bank satte opp styringsre­nta med 0,25 prosentpoe­ng, til 2,5 prosent.

Hun sier Norges Bank har forståelse av at rentehevni­ngene kan vaere krevende for noen.

– Men de fleste norske husholdnin­ger har økonomi til å håndtere økte utgifter, sier Bache.

Men renteoppga­ngen ser ikke ut til å stanse med det første. Allerede i desember er det sannsynlig at Norges Bank setter styringsre­nta ytterliger­e opp.

Wolden sier at prognosen fra september indikerte at styringsre­nten kunne økte til rundt 3 prosent i løpet av vinteren, og at boliglånsr­enten etter hvert kunne komme opp i litt over 4 prosent.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache sier Norges Bank regner med at de fleste norske husholdnin­ger har økonomi til å håndtere økte utgifter.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Sentralban­ksjef Ida Wolden Bache sier Norges Bank regner med at de fleste norske husholdnin­ger har økonomi til å håndtere økte utgifter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway